Vészes földközelségbe kerülhet hamarosan egy hatalmas aszteroida

Fotó: NASA/JPL
not image

Kulcsár Péter

2021.március.8 - 07:23

A NASA mérnökei szerint a bolygónk mellett pénteken elsüvített űrszikla 2029-es visszatérésekor az sem elképzelhetetlen, hogy károkat okozhat a Föld körül keringő műholdakban.

Pénteken a 99942 Apophis névre keresztelt kozmikus szikladarab 16,7 millió kilométeres távolságban suhant el a Föld mellett, ami már veszélyes közelségnek számít – számolt be róla a Business Insider hírportál.

A NASA kutatóinak előzetes becslései alapján az Eiffel-torony méretű aszteroida 2029-ben alig több, mint 31 ezer kilométeres közelségbe kerülhet a Földhöz képest, ami akár azt is eredményezheti, hogy összeütközhet a pályán lévő műholdak valamelyikével.

Az Apophist először 2004-ben fedezték fel, azóta pedig az egyik legveszélyesebb aszteroidaként tartják számon a csillagászok, számításaik szerint azt a lehetőséget sem szabad kizárni, hogy valamikor a jövőben bolygónknak csapódik az óriási űrszikla.

A NASA legújabb kalkulációi arra engednek következtetni, hogy a kozmikus randevú 2029-ben nem valószínű – igaz, a szatelliteket egy részét lehetséges, hogy pótolnunk kell, hiszen az aszteroida letarolhatja őket.

A 340 méter hosszú Apophis 2029-ben olyan közel fog merészkedni bolygónkhoz, hogy április 13-án szabad szemmel is látni lehet majd, amint az Atlanti-óceán felett átszeli az univerzum hullámait.

A kutatók abban reménykednek, hogy a találkozás apropóján részletesen kivizsgálhatják az aszteroida szerkezetét, ezáltal tisztább képet kaphatnak az Apophis viselkedéséről, így pontosabb becsléseket készíthetnek az űrszikláról.