Ausztrália egy roverrel csatlakozhat be a NASA Artemis Hold-missziójába

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 18. - 02:41

Az ausztrál űrhivatal bejelentette, az ország története során először irányítóközpontból vezérelhető robotrovert küldenek a Hold felszínére, támogatva ezzel amerikai kollégáik Hold-misszióját.

Az 50 millió dollárt kóstáló küldetés fejlesztési munkálatai az elkövetkező hónapokban kezdődhetnek meg, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor leghamarabb 2026-ban a Hold felszínén landolhat a forradalmi szerkezet – olvasható az ausztrál miniszterelnöki hivatal honlapján.

A fejlesztéseken a legkiválóbb ausztrál mérnökök vehetnek részt, akik megalapozhatják az amerikai Artemis-program sikerességét is, hiszen a roverrel hozzájárulhatnak az égitesten elvégzett kutatások lebonyolításához.

A holdjáró félig önműködő lesz, ami azt jelenti, hogy a Földről is bármikor vezérelni tudják, ha éppen módosítani szeretnének az elvégzendő feladatokon. Rengeteg szenzorral és mérőműszerrel ruházzák majd fel az eszközt, így képes lesz kőzetmintákat gyűjteni, valamint oxigént kivonni a Hold talajából.

Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison arról írt, a küldetés komoly szerepet játszhat az ország tudományos fellendülésében, hiszen olyan lehetőségek kapuit nyitja meg a kutatók előtt, amelyekre korábban még egyszer sem volt példa.

A kormányfő tervei szerint 2030-ra megháromszorozhatják az űrszektorra költött büdzsét, melynek révén 20 ezer új munkahelyet létesíthetnek, nem mellesleg kulcsfontosságú szereplőivé válhatnak az egyre éleződő űrversenynek.