Hogy viseld úgy a szájmaszkod, hogy ne párásodjon be a szemüveged?

not image

Nagy Noel

2020. április 18. - 08:05

Számtalan olyan következménye volt már eddig is a koronavírus-járványnak, amivel előre nem számolhattunk.

Amikor a járvány elején jártunk és a maszkokat már elkezdték használni az emberek a munkahelyen és az utcán, a szemüvegesek arra lettek figyelmesek, hogy rendkívül bepárásodik azok lencséje, mivel a kilélegzett levegő a maszkon mandinert kapva felfelé irányba távozott. Irritáló probléma, mert az ugyan fontos, hogy csökkentsük a betegség terjedésének az esélyét, ám azért közben látni is jó lenne.

Szerencsére van néhány megoldás erre a problémára. A tokiói rendőrség például azt javasolja a maszkok viselőinek, hogy helyezzenek el egy arckendőt a maszk mögött, hogy a kiáramló levegőt fel tudja fogni, és így az nem fog egészen a szemüvegig áradni.

Egy másik alternatívát az Annals of the Royal College of the American Surgeon-ben publikált 2011-es tanulmány szolgáltatja. Eszerint érdemes megmosni a szemüveget szappanos vízzel, majd hagyni kell megszáradni. Mivel némi szappan maradni fog a felületen, ezért a feláramló levegőnek nehezebb lesz bepárásítani a szemüveget.

A problémát az okozza ezekkel a maszkokkal, hogy elsősorban az egészségügyben dolgozók számára gyártják őket, és nekik megvan a kellő felszerelésük és felkészültségük ahhoz, hogy az ilyen problémákat kivédjék, szemben az átlagemberekkel, azonban ez a néhány tipp talán segíthet megoldani ezt a problémát.

Eközben Londonban is a maszkok viselését szorgalmazzák:

https://liner.hu/mar-london-polgarmestere-is-a-szajmaszkok-viselese-mellett-lobbizik/