Kevesen vannak, akik hitel nélkül képesek lakást venni

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 05:29

Drasztikus módon megemelkedtek a lakásárak Budapesten, a fővárosban az elmúlt 5 év leforgása alatt közel duplájára nőttek, miközben az átlagos nettó bérek az infláció mozgásával együtt szinte alig változtak.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, a négyzetméterár egy újbudai ingatlanban kivitelezéstől függően akár 1 millió forint is lehet, ami rettenetesen magas ár, és szinte senki sem tudja hitel nélkül kifizetni.

Vincze Edit, az OC Investment Solutions ügyvezetője elmondta,

Mindig olcsóbb az ingatlan, amikor piacra kerül, amikor még tervezőasztal mellől lehet lakást vásárolni. Hiszen ilyenkor még másfél- 2,5 év, projekt méretétől, még várakozni kell, hogy be lehessen költözni a lakásokba.”

Az ingatlan.com adatai alapján a használt lakások árai sokat emelkedtek. 5 év alatt egy 50 négyzetméteres fővárosi használt lakás ára 98 százalékkal emelkedett, a megyeszékhelyeken még több, 105 százalékos emelkedés figyelhető meg.

Mindeközben az országos átlagos nettó bérek nagyjából 66 százalékkal 172 ezer forintról 285 ezer forintra nőttek ebben az időszakban. A miniszterelnök 200 ezer forintos ugyan belengette a 200 ezer forintos minimálbér lehetőségét, ám egyelőre kérdéses, ezzel hogyan oldhatnák meg a lakáspiac helyzetét.

Balogh László, az ingatlan.com elemzője közölte,  az elmúlt években csökkent az adásvételek száma, így ha nem történik a lakásárakban változás árkorrekcióra lesz szükség. Arra is lehet számítani, hogy a minimálbér emelkedéssel párhuzamosan az átlag fizetések is emelkedhetnek, így a fizetőképes kereslet esélyt kaphat arra, hogy tartani tudja a lépést az emelkedő ingatlanárakkal.