Milliós négyzetméterárak és véget nem érő drágulás jellemzi a magyar lakáspiacot

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 23. - 21:43

A fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára idén nyáron egymillió forint fölé nőtt, miközben a bérleti díjak is megemelkedtek.

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisában 24 104 lakás van, amelyek olyan fejlesztésekben találhatóak, ahol 2021 második vagy 2021 harmadik negyedévében legalább egy lakást kínáltak eladásra.

2021. május és augusztus között közel 1900 lakást adtak el a fejlesztők. Ez 5 százalékkal ugyan elmarad az előző negyedévi értékesítéstől, de így is kiemelkedőnek számít az elmúlt 3 évet tekintve. Az előző negyedévi magas értékesítés tehát nem csak egyszeri kiugrás volt, a gazdaság pandémiát követő helyrerázódása az újlakás-piaci szektorban is jelentkezik – olvasható a Pénzcentrum riportjában.

Kevesebb, mint ezer új lakást jelentettek be a fejlesztők, többnyire kis lakásszámú társasházak értékesítése kezdődött el. A nagyobb fejlesztők közül csak a Cordia és a Metrodom jelentett be új projektet, a külső kerületekben azonban három, legalább 80 lakásos projekt értékesítésének láttak neki.

Az alacsonynak tekinthető új kínálat oka, hogy a nagy fejlesztők év első felében elindított projektjeinél még tart az intenzív értékesítési fázis, továbbá a nyári szezonban a korábbi évek terndjei szerint kevesebb projektet szoktak bejelenteni.

A négyzetméterárakban a XII. kerület jár az élen, ahol már 2 millió forintot is meghaladta az átlag, de nem sokkal marad el ettől a II. és az V. kerület sem. A kedvelt lakásfejlesztési célpontokban 0,95-1,05 millió forint az átlagos négyzetméterár, a külső-pesti kerületekben jellemzően még 750-900 ezer forint közötti árakkal lehet találkozni – írta a lap.