Kiderült, melyik hiteltípus válhat népszerűvé 2022-ben

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 14. - 20:34

Legfőképpen a zöld hitel lehet a kamatemelkedések nagy nyertese idén, aki ugyanis ezt fel tudja venni, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz.

A lakáshitelekre 2021 utolsó két hónapjában már érzékelhető hatást gyakorolt a Magyar Nemzeti Bank által októberben elindított Zöld Otthon Program, amelynek keretében a bankok által kínált zöld hitel igen alacsony, 2,5 százalékos kamattal vehető fel új és magas energiahatékonyságú ingatlanok vásárlására és építésére – olvasható a Napi.hu átfogó elemzésében.

Az OTP Banknál óriási érdeklődés mutatkozik a zöld hitel iránt, novemberig 25 milliárd forint értékben fogadtak be kölcsönkérelmeket.

A hitelkérelmek egyharmadát új lakás vásárlására, kétharmadát építésre igényelték az ügyfelek. Az Unicreditnél is hasonló a helyzet: a zöld hitelt az igénylők 79 százaléka építésre, 21 százaléka új lakás vásárlására kívánja felhasználni. A bank folyamatos érdeklődésről számolt be, és az Erste Bank is azt válaszolta, hogy továbbra is jelentős a kereslet a zöld hitelek iránt – írta a lap.

Mindeközben a K&H Banknál azt prognosztizálják, hogy idén komolyabb szerepe lesz a lakásfinanszírozásban a zöld hitelnek, míg a Budapest Banknál is felfutó trendet tapasztaltak, így ők is 2022 legnépszerűbb finanszírozási megoldásának tartják.