Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Az Empire State Buildingnél is nagyobb aszteroida közelít a Földhöz

Fotó: A NASA/JPL-Caltech által közreadott illusztráció a Földrõl és a 2012 DA 14 katalógusjelû aszteroidáról 2013. február 8-án. A körülbelül 45 méter átmérõjû aszteroida február 15-én rekordközelségben, 27 ezer kilométernyire közelíti majd meg bolygónk felszínét, de semmiképp sem csapódik a Földnek. (MTI/EPA/NASA/JLP-Caltech)
Világűr

Czinder Tímea

Szerkesztő

Pánikra semmi ok, nem fog becsapódni.

Hatalmas űrszikla közelíti meg a Földet, amelynek szélessége az ezer métert is eléri, vagyis nagyjából két és félszer nagyobb, mint az Empire State Building. Mérete és közeli pályája miatt a kutatók a potenciálisan veszélyes aszteroidák közé sorolják.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Aggodalomra nincs ok, látogatása ugyanis biztonságos lesz, az űrszikla nagyjából 1,93 milló kilométerre suhan el a Földtől – vagyis több, mint ötször távolabb lesz tőlünk a Holdnál. A pályájára vonatkozó számítások csak 133 kilométeres hibahatárral járnak, így nem áll fenn a becsapódás veszélye a közeljövőben.

A (7482) 1994 PC1 néven nyilvántartott aszteroidát először Robert McNaught csillagász fedezte fel 1994-ben, az ausztrál Siding Spring Obszervatóriumban. Pályáját visszakövetve a tudósok egészen 1947 szeptemberéig találtak képeket róla, ezért lehetünk olyan biztosak a keringési útvonal pontosságában – számolt be a ScienceAlert.

Az égi látogató megfigyelésére január 8-án kínálkozik a legjobb lehetőség, UTC szerint 21:51-kor. Szabad szemmel vagy távcsővel nem lesz látható, de egy legalább 6 hüvelykes házi teleszkóppal bárki vethet rá egy pillantást. Az aszteroida utoljára 89 éve járt hasonló közelségben hozzánk, legközelebb pedig 2105. január 18-án lesz hasonló a távolság.

Nagy méretű aszteroidák a számítások szerint körülbelül 600 ezer évente találják el bolygónkat, a NASA azonban már teszteli a módszert, amely alkalmas a fenyegető űrsziklák pályájának módosítására. Amennyiben ez működik, úgy a jövőben kevésbé kell aggódnunk az égből érkező fenyegetések miatt.