Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,167 $

Kis híján összeütközött egy orosz és egy amerikai műhold

Az amerikai NASA TIMED és az orosz Cosmos 2221, rendkívül közel, kevesebb mint 10 méterre, haladt el egymás mellett.

...svg content...Fotó: Unsplash/NASA
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

Veszélyesen közel került egymáshoz februárban egy amerikai és egy orosz műhold, ami majdnem katasztrofális ütközést eredményezett. A NASA TIMED műholdja és a már működésképtelen orosz Cosmos 2221 műhold az első mérések szerint nagyjából 20 méteres távolságra suhant el egymás mellett, ami a NASA legújabb elemzései szerint valójában kevesebb mint 10 méter volt.

Pam Melroy, a NASA igazgatóhelyettese a Space.com-nak nyilatkozva elmondta, hogy az esemény mindenkit megdöbbentett a hivatalnál. Egy esetleges ütközés akár komoly következményekkel is járhatott volna, a keletkező törmelékek ugyanis más műholdakat is veszélyeztethettek volna, beleértve azokat is, amelyeken emberek tartózkodnak. Soron kívül Keményen szembesítette Vitézy Karácsonyt a budapesti kukahelyzettel

Mivel egyik műhold sem volt képes manőverezni, kevés lehetőség állt volna rendelkezésre az ütközés elkerülésére. Az Európai Űrügynökség (ESA) adatai szerint jelenleg körülbelül 11 500 műhold kering a Föld körül, ebből 9000 működőképes, többségük a SpaceX Starlink szélessávú hálózatának része.

Az űrszemét problémája is egyre súlyosabb, az ESA becslése szerint körülbelül 36 500 darab, legalább 10 centiméter széles űrszemét van Föld körüli pályán, és több mint 130 millió, legalább 1 milliméter átmérőjű szilánk.

Melroy hozzátette, hogy még az apró törmelékdarabok is komoly károkat okozhatnak a műholdakban és a Nemzetközi Űrállomásban, figyelembe véve a sebességeket, amelyekkel ezek az objektumok mozognak. Példaként említette, hogy az ISS pályáján körülbelül 28 160 km/h sebességgel mozognak a tárgyak.

Szentkirályi Alexandra szerint Karácsony Gergely a választók arcába hazudott

Szentkirályi úgy érzi, Karácsony gyakorlatilag a választók arcába hazudott, és nem érdemel több esélyt Budapest élén.