Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Azt állítja egy hacker, hogy egymilliárd ember személyes adatait lopta el

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. július 4. - 23:31

Egy hacker azt állítja, hogy több mint egymilliárd kínai állampolgár adatait szerezte meg, azonban ha ez igaz, akkor ez lenne a történelem egyik legnagyobb adatszivárgása.

A ChinaDan nevű felhasználó a múlt héten a Breach Forums hackerfórumon 10 bitcoinért cserébe kínálta eladásra a több mint 23 terabájtnyi érzékeny adatot. Bejegyzésében azt írta, hogy a tetemes mennyiségű adat a sanghaji nemzeti rendőrség 2022-ben kiszivárgott adatbázisa, mely több mint 23 terabájtnyi adatot és információt tartalmaz, több mint egymilliárd kínai állampolgártól.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Az adatbázisban több mint egymilliárd kínai állampolgár érzékeny adata szerepel, mint: név, lakcím, születési hely, személyi azonosítószám, mobilszám, valamint minden általuk elkövetett bűncselekmény/ügy részlete. Habár a Reuters azonnal megkereste a sanghaji hatóságokat az ügyben, egyelőre nem érkezett válasz részükről a megkeresésre.

A hackert sem sikerült elérni, ám az általa közzétett bejegyzést azóta több kínai platformon, például Weibón és WeChaten is elemezték, s egyre többen aggódnak amiatt, hogy ChinaDan állítása nagyon is valós, és tényleg a birtokában van a több mint egymilliárd ember személyes adatait tartalmazó adatbázis.

Kendra Schaefer, a pekingi székhelyű Trivium China tanácsadó cég technológiai vezetője egy tweetben reagált a hírre, s úgy fogalmazott, a mai világban nehéz megkülönböztetni az igazságot a pletykáktól, ám ha bebizonyosodna, hogy a hacker állítása valós, az nagyon, de nagyon komoly probléma lenne.

Ha ugyanis tényleg a hacker birtokában van az adatbázis, az azt jelentené, hogy a kínai közbiztonsági minisztérium hibázott, és egy rést hagyott a biztonsági rendszeren, ez pedig beláthatatlan következményekkel járna adatbiztonsági szempontból.

A botrány pedig a lehető legrosszabbkor robbant ki, hiszen Kína az elmúlt időszakban megfogadta, hogy ezentúl komolyabban veszi az online felhasználói adatok védelmét, miután egyre több nyilvános panasz jelent meg a médiában a szakszerűtlen adatkezelés, valamint az adatokkal való visszaélések kapcsán, a lakosság pedig egyáltalán nem nézi jó szemmel, hogy visszaélnek érzékeny adataikkal.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.