Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

FSZB-emailek: Putyin túlságosan fél, hogy atomcsapást rendeljen el

Az orosz elnöki sajtószolgálat felvételén Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz az Orosz Biztonsági Tanács ülésén a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2022. november 18-án. Az orosz légierõ az elõzõ napon rakétacsapásokat mért a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy üzemre, amely üzemanyagot és rakétahajtómûveket gyártott az ukrán fegyveres erõk számára, valamint a zaporizzsjai Iszkra kutató és gyártó komplexumra, amelyben katonai radarállomásokhoz és sorozatvetõkhöz szükséges elektronikai alkatrészek készültek. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Nagy mennyiségben szivárogtak ki emailek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB belső köréből, amelyből meglehetősen érdekes dolgok derültek ki. Az egyik pedig megnyugtató lehet a világ szempontjából.

A belső levelezések egy „Változás Szele” névre keresztelt ügynöknek köszönhetően szivárogtak ki, aki Vlagyimir Oszecskinnek, egy orosz emberi jogi aktivistának adta ezeket, aki nem mellesleg a Gulagu.net nevű korrupcióellenes weboldalt is szerkeszti.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Ezeket a levelezéseket Kriszto Grozuev FSZB-szakértő is elemezte és igazolta, hogy legitimek, kétség kívül belső körökből származnak. Erről pedig a Newsweek is beszámolt, így a fősodratú médiában is már beszélnek ezek tartalmáról.

Használna Putyin atomfegyvereket?

Az e-maileket kiszivárogtató belső forrás szerint egyáltalán nem kizárt, hogy Putyin elrendelne egy lokalizált atomcsapást, azonban azokat nem katonai objektumokra mérnék, hanem akár civil célpontokra.

Ennek a célja nem Ukrajna, hanem a nyugati hatalmak elriasztása lenne, amennyiben használják. Az FSZB-ügynök azonban három okot is kifejtette, amiért úgy gondolja, hogy Putyin mégsem fog atomfegyverhez nyúlni, sőt, kifejezetten fél ettől az opciótól.

Az egyik ilyen, hogy a Kreml parancslánca egyszerűen blokkolná ennek végrehajtását és kvázi szembe szegülnének Putyin parancsával. Az FSZB-ügynök pedig kifejtette, hogy ez a lánc jellegéből is fakad:

„Nem hiszem, hogy Putyin megnyomná a piros gombot, hogy elpusztítsa a világot. Egyrészt azért, mert nem egy ember hoz erről döntést, és valaki ezt megtagadná. Nagyon sok emberről beszélünk, nincs egyetlen piros gomb”

Az FSZB-ügynök megerősítette azt is második okként, hogy az FSZB-n belül is többen kételkednek Oroszország atomfegyvereinek hatékonyságában. Mint fogalmazott, súlyos kételyek vannak azzal kapcsolatban, hogy ezek a fegyverek megfelelően működnek:

„A tapasztalat azt mutatja, hogy minél átláthatóbb az irányítási procedúra, annál könnyebb beazonosítani a problémákat. Ahol viszont zavaros, ki irányít mit, de mindig óriási a hősködés, akkor ott mindig probléma van. Nem gondolnám, hogy a vörös gomb rendszer a bejelentett adatok szerint működik. Emellett a plutónium-üzemanyagot is tízévente cserélni kellene”

A harmadik okként pedig az FSZB-ügynök azt nevezte meg, hogy Vlagyimir Putyin valójában nagyon fél a haláltól és ezért nem fogja elrendelni az atomcsapást. Mint fogalmazott, talán ez a leggusztustalanabb és szomorúbb, ha elemezzük:

„Én személyesen nem gondolnám, hogy Putyin feláldozná magát, amikor a saját minisztereit és tanácsadóit sem engedi közvetlen közelébe. Legyen szó a COVID-rettegéstől vagy a lehetséges merényletkísérletről, ez teljesen irreleváns. Amikor a legszorosabb bizalmasaidtól így félsz, akkor mégis hogyan választanát azt, hogy elpusztítod magad és a szeretteidet?”