Franciaország csak egy oltást javasol azoknak, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen

MTI/EPA/AFP pool/Thomas Samson
not image

Borbély Fanni

2021. február 12. - 20:45

Franciaország pénteken javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy azok a polgárok, akik már felépültek a koronavírus-fertőzésből csupán egyetlen adag oltóanyagot kapjanak, ezzel pedig ez az első ország, mely ilyen jellegű javaslatot tett.

Az Európai Unióban engedélyezett három vakcina mindegyikét alkalmazzák Franciaországban, és az előírások szerint két dózisban adják be a lakosságnak. A klinikai vizsgálatok ugyanis azt bizonyítják, hogy a vírus elleni immunitás mértéke lényegesen magasabb volt, miután a vizsgált személyek a második körös oltást is megkapták.

A francia közegészségügyi hatóság pénteken közölte, hogy azoknál a polgároknál, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, hasonló mértékű immunválasz alakul ki, mint az oltóanyag első beadott adagja után. Egyetlen adag vakcina is szerepet játszhat abban, hogy emlékeztesse immunrendszerünket a koronavírus elleni harcra.

A francia hatóság a fertőzést követő három és hat hónap közötti időintervallumra tett javaslatot, mielőtt az érintettek megkapnák az oltóanyag második adagját is. Habár Franciaország az elmúlt hetekben felgyorsította oltási programjának ütemezését, még így is rengeteg időbe fog telni, mire a tömeges oltások hatással lesznek a napi járványügyi adatokra.

Csütörtökig több mint 2,1 millió polgár kapta meg az oltás első dózisát, s csaknem 535 800 fő kapta meg a második adagot is. Legalább 3,4 millió polgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Franciaországban, bár valószínűsíthetően ennél sokkal több fertőzés történt, tekintettel a tényre, hogy a járvány első hulláma alatt viszonylag kevés teszt állt rendelkezésre – írja a France 24.

Egy nemrégiben elkészült amerikai tanulmány azt mutatja, hogy akár egyetlen adag vakcina is hatékonyan működhetne olyan személyeknél, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen. Egy cikk szerint a koronavírus-fertőzésen átesett, majd egyetlen dózist kapott betegek hasonló immunitással rendelkeznek, mint azok, akik nem kapták el a vírust, és két adagot kaptak.