Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Felmérés: a fiatalok többsége aggódik a jövője és az anyagi biztonsága miatt

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 3. - 05:04

Jelentős részük tapasztal kisebb-nagyobb akadályt abban, hogy megvalósítsa a terveit, a diákok fele pedig anyagi problémákkal is küzd.

Az OTP Bank júliusi felméréséből kiderült, a középiskolások 12 százaléka, valamint a felsőoktatásban tanulók 70 százaléka dolgozik részmunkaidőben a tanulmányai mellett, azonban a válaszadók harmada aggódik a jövője miatt, miközben anyagi nehézségekre számítanak.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

A fiatalok harmadát a továbbtanulás és a karrier, ötödét a lakhatás biztosítása, tizedét pedig a munkakeresés és a családalapítás foglalkoztatja, azonban jelentős részük tapasztal kisebb-nagyobb akadályt abban, hogy megvalósítsa terveit.

A résztvevők 56 százaléka adta meg válaszként, hogy a megfelelő anyagi háttér hiánya a tanulmányaikban is gondot okoz, emellett 35 százalék úgy véli, a pénzügyi problémák nehézséget jelentenek abban, hogy a családalapításra koncentráljanak.

Kétharmaduk felsőfokú végzettséget szeretne, azonban a fiatalok harmada tart attól, hogy a diplomával nem tud majd elhelyezkedni, miközben a válaszadók ötödének a megfelelő szak kiválasztása is komoly kihívást jelent.

Sajnálatos tény, hogy a fiatalok többsége aggódik az anyagi biztonsága miatt, emellett 16 százalékuk egyáltalán nem tud, 5 százalékuk pedig jelenleg nem is akar takarékoskodni. Céljaik között elsősorban az elektronikai cikkekre és élményekre való gyűjtés szerepel, illetve egyharmaduk saját lakásra vágyik.

A lakhatást elsősorban kollégiumban (31 százalék), szülőknél (23 százalék), valamint másokkal közös albérletben (16 százalék) oldják meg, anyagi segítségért pedig főként a szülőkhöz és rokonokhoz fordulnak, pénzügyi tanácsot azonban már csak 51 százalék kér tőlük.

A Napi.hu cikkéből kiderül, miszerint az OTP Bank a Pulzus Kutatási Rendszerrel közösen, 300 fő részvételével végezte el a kutatást, amelynek eredményei a 16 és 24 év közötti magyar lakosságot reprezentálják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.