Dollár
385,11 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
466,66 Ft
Bitcoin
24,139 $

Nyolc év után bocsátották tengerre az oroszok a Fekete-tengeri Flotta legrégebbi tengeralattjáróját

Fotó: Twenty20
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 28. - 11:57

Az Alrosa nem sokkal a Szovjetunió felbomlása előtt készült, és a birodalom széthullása után az egyetlen működőképes fekete-tengeri tengeralattjárója maradt az Orosz Föderációnak. 

A Fekete-tengeri Flotta legrégebbi tengeralattjárója, az Alrosa nyolc év után először teljesít feladatot a tengeren, miután a hajóépítők éveken keresztül javították és korszerűsítették – közölte a flotta 13. hajójavító üzeme a TASZSZ-szal.

Soron kívül Az oroszok által kinevezett zaporizzsjai vezető aláírta a “népszavazásról” szóló rendeletet

Szevasztopoli védelmi körökben korábban egy forrás azt mondta, hogy a tengeralattjáró a korszerűsítés után a Kalibr-PL cirkálórakéták hordozója lesz.

„A tengeralattjáró a tengerre települt. Nyolc év alatt először tesztelik különböző üzemmódokban, és be kell bizonyítania, hogy képes a terveknek megfelelően működni” – közölte a hajójavító üzem. 

Az Alrosa a Gorkij városában (ma Nyizsnyij Novgorod) található Krasznoj Szormovo hajógyárban épült nem sokkal a Szovjetunió felbomlása előtt. Különlegessége, hogy propelleres meghajtás helyett vízsugárhajtóművel működik, ami a maximális lopakodó képességét biztosította. 

Ennek köszönhetően a vízsugaras motorral felszerelt tengeralattjárókat külföldön „fekete lyukaknak” nevezik. Nem sokkal a Szovjetunió felbomlása után az Alrosa maradt Oroszország egyetlen harcképes tengeralattjárója a Fekete-tengeren.

Május elején jelentették, hogy a tengeralattjáró javításai befejeződtek, és az Alrosa olyan új harci és műszaki képességekre tett szert, amelyek „az Alrosa-t egy szintre emelik a Fekete-tengeri Flottához az elmúlt években érkezett hat tengeralattjáróval”.