Gyanús katonai mozgások az ukrán-belorusz határon, Ukrajna figyelmeztet

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõt Szocsiban 2022. május 23-án. MTI/AP/Pool/Szputnyik/Ramil Sitdikov
not image

Nagy Noel

2022. május 23. - 22:26

Fehéroroszország hivatalosan nem részes fele az Ukrajnában zajló háborúnak, ám Kijevben attól tartanak, hogy ez megváltozhat.

Ukrajna ugyanis arra figyelmeztet, hogy a belorusz hadsereg erősen megnövelte az aktivitását az elmúlt idők során a két ország határa közelében – írja a Szabad Európa Rádió. Mint az ukrán vezérkar fogalmaz:

„A fehérorosz hadsereg megnövelte a felderítő tevékenységét, valamint további egységeket vetettek be a Homel régióban található határvidékekre. A Fehéroroszország területéről indított rakétatámadások és légicsapások veszélye továbbra is magas”

A belorusz védelmi minisztérium az ukránok közleményét követően jelezte, hogy megkezdték a hadsereg ellenőrzésének következő fázisát, ahol a katonai felszereléseik mobilitását és kapacitását mérik fel.

Fehéroroszország technikailag nem részese az Ukrajna elleni háborúnak, azonban az ország területéről több rakétát is indítottak ukrán területre, különösen Kijev környékére. Nem véletlen, hogy a nyugati országok is a háború részes feleként kezelik őket.

Aljakszandr Lukasenka nagy szövetségese ugyanis Vlagyimir Putyinnak, a háború kitörése előtti utolsó hetekben folyamatosan náluk gyakorlatoztak az orosz csapatok és több egység is belorusz területről tört be Ukrajnába.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja