Dollár
388,46 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,98 Ft
Bitcoin
16,971 $

Lerohanta a rendőrség Fehéroroszország egyik legnagyobb független híroldalának szerkesztőségét

A Tutbay szerkesztősége. Forrás: Instagram / Tut.by
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 18. - 21:32

A fehérorosz Tutbay nevű független híroldal szerkesztőségét, mely a tavalyi fehérorosz tüntetésekről a legrészletesebben számolt be, rendőrök kutatták át. Emellett a vezető szerkesztők lakásán is jártak és többeket előállítottak közülük.

Ma délután elérhetetlenné vált a fehérorosz független Tutbay híroldal, hamarosan kiderült, miért. Az Euronews cikke szerint blokkolják az oldal elérését a hatóságok, miután a szerkesztőségben házkutatást tartott a rendőrség.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Emellett a lap hivatalos Instagramján később megjelent közlemény szerint a főszerkesztő, Marina Zolotova és más szerkesztők lakásán is razziáztak, illetve többeket – köztük Zolotovát – elő is állítottak.

A lap arról is értesítette Instagram-oldaluk követőit, hogy a főszerkesztőt gyanúsítottként tartják fogva, azonban a vádakról nem kaptak információt. A főszerkesztő-helyettest, Makszim Hajkát kihallgatás után elengedték.

A Tutbay volt a tavalyi fehérorosz tüntetések egyik legaktívabb tudósítója, meglehetősen népszerű oldal, a Euronews szerint napi húszmillió egyéni látogatójuk van.