Dollár
397,90 Ft
Euró
404,96 Ft
Font
479,96 Ft
Bitcoin
23,566 $

Veszélyben a sajtószabadság Magyarország „többé-kevésbé“ demokráciájában!

A május 3-ai sajtószabadság világnapja alkalmából terjedelmes elemzés készült a sajtószabadság lesújtó helyzetéről, amelyben Magyarországot is kiemelték, ahol még „többé-kevésbé“ még mindig demokrácia van.

Sajtószabadság: szinte bármiért börtönbe zárhatják az újságírókat Kínában

Kínában van a legtöbb bebörtönzött újságíró a világon, mintegy 127-en jelenleg. 

Cenzúra Görögországban: börtön jár az újságíróknak az álhírek terjesztéséért

A sajtószabadság megsértésében vádolják Görögországot, miután a kormány olyan törvényt fogadott el, amely értelmében börtönbüntetéshez vezethet az álhírek terjesztése. 

Az USA Assange kiadatását, mindenki más a szabadon engedését követeli

Julian Assange a létező „legsúlyosabb bűnt” követte el, amit egy újságíró elkövethet a nyugati világban: az Egyesült Államok kárára leplezte le az igazságot.

Tiltakozását fejezte ki a Magyar Lapkiadók Egyesülete a Blikk kitiltása miatt

Roderick Duchatelet, az Újpest elnöke bizonytalan időre kitiltotta a Blikk munkatársait a klub stadionjából, mert nem tetszett neki a lapban megjelent cikk.

További Hírek

„A G7-ek kötelessége, hogy az összes afgán újságírót és sajtómunkást kimenekítse”

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i civil szervezet nyílt levélben fordult a G7-ek szövetségéhez.

Ennyi volt: végleg kicsinálták az egyik utolsó független hongkongi lapot

Egyre tetten érhetőbb a kínai befolyás a hongkongi mindennapokban, Pekinghez nagyon hasonló módszerekkel végezték ki véglegesen az Apple Daily nevű, egyik utolsó demokráciapárti lapot.

Fokozódik a leszámolás a demokráciapárti lap ellen Hongkongban

Tovább folytatódik a sajtószabadság tiprása Hongkongban, újabb újságírót vettek őrizetbe a kínai mintájú nemzetbiztonsági törvény alapján.

Nem árulta el a hongkongi vezető, hogyan kerülhetik el az újságírók a letartóztatást

Carrie Lam, Hongkong vezetője szerint nem tekinthető a sajtószabadság elleni támadásnak a demokráciapárti Apple Daily szerkesztőinek és vezetőinek letartóztatása, valamint vagyonuk befagyasztása.

Kifakadt a brazil sajtóra Jair Bolsonaro, amiért a vírusról merték kérdezni

Jair Bolsonaro, Brazília balhés elnöke több újságírót is elküldött a fenébe a hétfői nap folyamán, amiért arról faggatták, hogy miért nem hajlandó maszkot viselni.

Nemzetközi felháborodást keltett az Al Jazeera újságíró munkatársának jeruzsálemi letartóztatása

A nemzetközi érdekvédelmi szervezetek szerint az izraeli hatóságok egyértelműen szándékosan akadályozzák az újságírók munkáját Jeruzsálemben, Gázában és Ciszjordániában. Az izraeli szervek ezzel nemcsak a sajtószabadságot és alapvető emberi jogokat, hanem minden nemzetközi egyezményt is tudatosan megsértenek.

Újabb független orosz hírportált számoltak fel a „külföldi ügynök” megbélyegzéssel

Oroszország egyik legutolsó független hírportálja, a VTimes bejelentette, hogy még ebben a hónapban lehúzzák a redőnyt a külföldi ügynöknek való bélyegzést követően.

Újabb híroldalakat nyilvánítottak szélsőségesnek Fehéroroszországban

A hatalom megdöntésére irányuló tüntetéseken való részvételre buzdításra hivatkozva több kormánykritikus híroldalt a szélsőségesnek nyilvánítottak a fehérorosz hatóságok.

Jogvédők szerint Izrael szándékosan bombázta sajtótermékek irodáit Gázában

A Riporterek Határok Nélkül közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy szándékosan bombázta a Gázai-övezetben sajtóorgánumok irodáit, hogy ezzel leállítsa azok tudósítását a bombázások következményeiről.

Megverték és eltörték az ujját egy újságírónak, mert nem volt hajlandó törölni a vakcina-interjúkat

Kegyetlen támadás áldozata lett egy újságírónő Iránban, amiért nem volt hajlandó törölni azokat az interjúkat, amelyeket egy teheráni oltóközpont személyzetével készített.