Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,107 $

Elon Musk döntött, visszaállítja az újságírók felfüggesztett Twitter-fiókjait

Fotó: A Twitter emblémája az amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás san franciscói-székházán 2022. november 18-án. MTI/EPA/George Nikitin
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint ezzel az emberek kérésének tesz eleget, ugyanis a 3,69 millió résztvevő közel 59%-a szavazott arra, hogy a Tesla és a Space X tulajdonosa „most” állítsa vissza a fiókokat.

Elon Musk pénteken késő este jelentette be, hogy visszaállítja több újságíró Twitter-fiókját, akikét egy napra felfüggesztette, mondván, a közösségi alapelvek mindenkire vonatkoznak, egyesek tevékenységei viszont veszélybe sodorták a családját.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Erre azután került sor, hogy egy 24 órás szavazást indított arról, hogy a felhasználók szerint mikor kellene visszaengedni a közösségi oldalra a letiltott fiókokat, válaszlehetőségként pedig a „most” és a „7 napon belül” volt elérhető, amelyek közül az előbbi győzött, közel 59%-kal.

A milliárdos sokakat magára haragított azzal, hogy a New York Times, a CNN és a Washington Post számos újságírójának fiókját letiltotta, akik előtte Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak.

Az MTI szerint az elonjet nevű fiók is felfüggesztésre került, amely a Tesla és a SpaceX tulajdonosának magánrepülőgépét követte valós időben a nyilvánosan elérhető adatok miatt, ráadásul az oldal tweetjei alapján egy őrült zaklató is követni tudta a fiát.

Sokan aggasztónak tartják a milliárdos önkényes tettét

Sokan azonban aggódni kezdtek amiatt, hogy Musk ilyen merész lépésre szánta el magát, holott előtte annyira hangoztatta, hogy a Twittert a szólásszabadságnak szentelt platformként akarja működtetni – számolt be a The Straits Times.

Vera Jourova uniós biztos például „aggasztónak” nevezte az önkényes felfüggesztéseket, kiemelve, hogy a közösségi platform akár súlyos bírságokra is számíthat az európai törvények révén, s ezzel a milliárdosnak „tisztában kellene lennie”.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője pedig „veszélyes precedensnek” titulálta a történteket, méghozzá egy olyan időszakban, amikor az újságírók világszerte cenzúrával, fizikai fenyegetésekkel és még ennél is rosszabb dolgokkal néznek szembe.

Míg az Insider Intelligence piackövető cég arra figyelmeztetett, hogy az előrejelzéseik alapján számos felhasználó fog hátat fordítani a Twitternek, s ez várhatóan jövőre veszi kezdetét, mivel az emberek egyre frusztráltabbak lesznek a közösségi oldallal kapcsolatos problémák miatt.