Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Németország Elon Musknak: “a sajtószabadságot nem lehet ki-be kapcsolgatni”

Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu
Smart
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egyre csak gyűlnek a viharfelhők a világ leggazdagabb emberének feje felett: ezúttal ugyanis prominens újságírókat tiltott ki a Twitterről, ami a német külügyminisztérium igen komoly reakcióját váltotta ki.

Amióta Elon Musk átvette a Twittert, a platform mélyrepülésnek indult: noha több alkalommal is azt hangoztatta Musk, hogy olyannyira elkötelezett a szólásszabadság mellett, hogy még a jet botot, vagyis azt a fiókot sem törli, mely privát repülőútjait követi nyomon, most újabb lépést tett korábbi kijelentéseivel teljesen ellentétesen.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Musk ugyanis egyik pillanatról a másikra tiltott több prominens újságírót is, a hirtelen tisztogatás azonban kissé furcsa korábbi kijelentései miatt, és úgy tűnik, hogy a milliárdos saját maga űzöt gúnyt önjelölt szólásszabadság-abszolutizmusából, noha állítja, jó oka volt a tiltásokra.

Közlése szerint az érintett újságírók személyes adatokat osztottak meg róla. A Sky News jelentése szerint a Musk által tiltott újságírók között vannak a CNN, a The Washington Post, a The New York Times, a The Intercept és a Mashable munkatársai is, a német külügyminisztériumot pedig nagyon meglepte a lépés.

A német külügyminisztérium úgy határozott, beleáll a dologba és több képernyőfotót is tweeteltek az érintett fiókokról azzal a leírással, hogy:

“Az alábbi újságírók többé nem követhetnek minket, nem kommentálhatnak és nem kritizálhatnak. Ezzel van egy kis problémánk, Twitter. A sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki-be kapcsolgatni.”

A tweet közzététele után nem sokkal egy kormányszóvivő egyenesen “elfogadhatatlannak” nevezte az “önkényes tiltásokat”. Musk a “doxxing-szabályokra”, vagyis a személyes információk megosztására hivatkozva közölte, hogy egy másik fiókot is felfüggesztett: azt a fiókot, mely Musk repülőútjait követi és teszi közzé.