Fantasztikus time-lapse felvételeken csodálhatjuk meg a Nap legutóbbi 10 évét

not image

Kulcsár Péter

2020. június 26. - 12:45

A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszonda kizárólag központi csillagunkra fókuszálta kameráit.

A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) űrszonda kizárólag központi csillagunkra fókuszálta kameráit.

Bár jól tudjuk, hogy tilos a Napba nézni, mert attól megvakulhatunk, ezt helyettünk megtette a NASA, ugyanis tíz éven keresztül kémlelték a forró égitest minden egyes pillanatát, amelyet végül egy lenyűgöző videóban összegeztek.

A bolygónk körül keringő SDO fő feladata, hogy kiderítse, milyen módon befolyásolja anyacsillagunk aktivitása a Naprendszer körülményeinek változását.

Az űrszondát 2020. február 11-én bocsátották a világűrbe, rajta három fontos szenzorral. Az egyiket Extrém Ultraibolya-Variabilitás Kísérletnek (EVE) hívnak, mellyel a Napból érkező, Földünk atmoszférájára ható ibolyántúli sugárzásokat figyelik.

A másikat Helioszeizmikus és Mágneses Felvevőnek (HMI) kereszteltek, célja pedig a Nap mágneses mezejének feltérképezése a benne rejlő nagy felbontású kamera segítségével. A HMI biztos támpontot adhat a kutatóknak azoknak a folyamatoknak a megértéséhez, melyek a csillag felszínén zajlanak.

A harmadik szenzor, az Atmoszferikus Képalkotó (AIA) a Nap teljes felületét vizsgálja hét extrém ultraibolya hullámhosszúsággal rendelkező kanálisokon.

Az SDO misszióját eredetileg öt évre tervezte a NASA, 2020 júniusára azonban elég adatot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy bemutathassák a Nap elmúlt évtizedének tevékenységét. Több mint 425 millió HD felbontású képet raktak össze, amely 20 millió gigabájtnyi adatmennyiséget jelent.

A time-lapse-en egyetlen másodperc jelképez egy órát a Nap 10 évének történelméből. A lélegzetelállító videón jól látszanak a napkitörések, valamint a kilövellések, amelyek időről időre megbolygathatják a földi atmoszférát is.

Jól kivehetőek az úgynevezett plazmakitörések is, amelyek lényegében erőteljes tornádók, melyben a mágneses mező okozta plazmanyelvek 300 ezer km/h-ás sebességgel cikáznak a Nap felszínén.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/ujabb-kulonleges-tulajdonsaggal-rendelkezo-exoplanetat-fedeztek-fel/