Ezért nem érdemes a Balatonba vizelni

Fotó: Unsplash/Papp Krisztina
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 20. - 17:38

Nem csupán azért érdemes kerülni a Balatonba vizelést, mert nem illendő – megannyi mérgező gomba és baktérium leselkedik az emberre a vízben.

Manapság több helyen is megjelent a hír, miszerint túl sok a vizelet a Balatonban, mely jócskán növeli a víz foszforterhelését, ez pedig algásodáshoz vezet. A Balatoni Szövetség szerint azért ölthetett ilyen komoly méreteket a trend, mert nincs elegendő ingyenes toalett a Balaton környékén, amelyet a fürdőzők használhatnának.

Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az Indexnek azt mondta, egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel együtt egy gramm foszfort ürít.

A Balaton környékén nyaralók számát átlagolva arra jutottak, hogy évente közel 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba az emberi vizelettel. A szakember szerint önmagában a vizelettel nem lenne probléma, amennyiben az steril, hiszen 95 százalékban nem más, mint tiszta víz.

“Probléma csak akkor van, ha a vizelet fertőzött, ez esetben az ártalmatlan szerves és szervetlen anyagok mellett baktériumokat, vírusokat, speciális nemi betegségeket is tartalmazhat, gondoljunk itt a klamídiára, az ureaplasmára vagy a gonorreára, közismertebb nevén kankóra, tripperre. Jó hír viszont, hogy a nemi betegségeket nem lehet vízben elkapni, azok csak szexuális úton képesek terjedni”

– mondta a lapnak Fábián Károly urológus.

Fábián Károly hangsúlyozta, a nagy mennyiségű vizelet egyáltalán nem veszélytelen, a szerves anyagok túlszaporodása ugyanis tökéletes táptalajt nyújt a gombáknak, baktériumoknak, amelyek viszont már mérgezők lehetnek, így könnyedén meg is betegedhetünk.

“Bőrgyulladás, szemfertőzés, hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, tüdőgyulladás, húgycsőfájdalom, hüvelyi fertőzés, veseelégtelenség is megjelenhet mint tünet ami a balatoni élővilágra is komoly veszélyt jelenthet”

– tette hozzá az urológus.