Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Az EU az Orbán-kormány vétója ellenére is támogatni fogja Ukrajnát

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha Magyarország ismételten egyedüli országként vétózta meg az Ukrajna számára tervezett 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást, az EU magas rangú tisztviselői kijelentették, ennek ellenére is biztosítani fogják azt.

A Guardian jelentése szerint a magas rangú uniós tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy annak ellenére is biztosítani fogják az Ukrajna számára tervezett 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot, hogy Magyarország ismételten egyedüli tagállamként megvétózta a pénzeszközök felszabadítását.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke újságíróknak nyilatkozva leszögezte: az EU-nak be kell tartania Ukrajnának tett ígéreteit, hiszen egy háborúban álló ország, melynek kétségbeesetten szüksége van minden támogatásra, éppen ezért “nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa, vagy késleltesse ezt a pénzügyi támogatást”.

Az Orbán-kormányt ismét igen masszív kritika érte, miután kedden a miniszterelnök hivatala közölte, hogy Magyarország blokkolni fogja az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatást: az uniós tisztviselők úgy fogalmaztak, Orbán “túszul ejtette” és “cinikus obstrukcióval” visszatartja az Ukrajnának szánt támogatást.

A Guardian rámutatott, egyre szélesebb körben vélekednek úgy az Orbán-kormányról, hogy azért vétózott ismételten, hogy ezzel megpróbálja kicsikarni az Európai Unióból a korrupciós aggályok miatt visszatartott 13 milliárd eurós uniós pénzeket. Ezzel a lépéssel azonban úgy tűnik, az Orbán-kormány csak azt érte el, hogy feldühítette a többi tagállamot, és most még nehezebben fog hozzájutni Magyarország az uniós pénzekhez.

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő, a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója azzal vádolta Orbánt, hogy úgy él vissza a vétójoggal, mint még soha senki:

“Még az ukrán kórházaknak szánt pénzeket is túszul ejti. Ezért az EU megtalálja a módját, hogy Magyarország nélkül is támogassa Ukrajnát. De ez azt jelenti: több időt, több erőfeszítést és több költséget fog felemészteni. Orbán Viktor ennél szebb ajándékot nem is adhatott volna Putyinnak.”