Az Európai Unió 5 milliárd eurót oszt szét a Brexit által érintett országok és vállalatok között

Fotó: Unsplash/Christian Lue
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 01:47

Az Európai Unió összesen 5 milliárd eurót oszt szét 2025-ig minden országnak és vállalatnak, amelyet érintett az Egyesült Királyság kilépési megállapodása – erősítette meg az Európai Parlament közleményében.

„Annak érdekében, hogy az európaiak alkalmazkodjanak a változásokhoz, 2020 júliusában az EU vezetői megállapodtak abban, hogy létrehozzák a Brexit-kiigazítási tartalékot, egy 5 milliárd eurós alapot (2018-as árfolyamon), amelyet 2025-ig kell kifizetni a Parlament jóváhagyása után. A képviselők várhatóan a szeptemberi plenáris ülésen szavaznak az alapról”

– áll a közleményben.

Abban az időszakban, amikor az Egyesült Királyság hivatalosan az Európai Unió része volt, mindkét terület állampolgárai számos előnyt élvezhettek; ez év eleje óta azonban új szabályokat kezdtek alkalmazni – írja a SchengenVisaInfo.com. Az Egyesült Királyság állampolgárai számára sokkal könnyebb volt utazni az Európai Unió országaiba, amikor az Egyesült Királyság az EU része volt; a polgárok azonban most kötelesek betartani az utazási követelményeket, amelyeket minden harmadik országbeli állampolgár betart, beleértve az útlevélre vonatkozó szabályokat és egyéb követelményeket, ha a Brexit utáni időszakban továbbra is az uniós országokban akarnak élni.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. 2020. január 20-tól december 31-ig érvényben volt az Unió és az Egyesült Királyság hatóságai által megkötött ratifikált kilépési megállapodás.A Brexit végével véget ért az emberek és az áruk szabad mozgása, és számos előny megszűnt mind az Egyesült Királyság, mint az EU polgárai számára, ezért az uniós alap támogatná az embereket, a vállalatokat és az országokat, hogy kevésbé sújtsák őket a károk.

Az EU Parlament tisztázta, hogy azok az országok kapják a legjelentősebb pénzügyi támogatást, amelyek a Brexit miatt a legnagyobb károkat szenvedték el.
A Parlament szerint a következő országok kapják a legtöbb segítséget:

  • Írország: 1 064 999 515 €
  • Hollandia: 810 095 209 €
  • Franciaország: 672 296 868 €
  • Németország: 590 995 101 €
  • Belgium: 353 330 180 €
  • Dánia: 251 350 466 €
  • Spanyolország: 249 017 720 €
  • Lengyelország: 158 701 512 €

Az egyes országok pénzösszegének meghatározásához a Parlament három fő tényezőt vett figyelembe; „Az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem fontossága, az Egyesült Királyság kizárólagos gazdasági övezetében fogott halak értéke és az Egyesült Királysághoz legközelebb eső uniós tengeri régiókban élő lakosság nagysága.” Az ilyen intézkedések elősegítenék a munkahelyteremtést, a Brexit miatt az Egyesült Királyságból elköltözött uniós polgárok reintegrációját, a vállalkozások támogatását és más hasonló intézkedéseket.