Brexit: Hiába a letelepedett státuszról szóló kérvény, deportálással fenyegeti az EU-állampolgárokat az Egyesült Királyság

Fotó: Unsplash/ Yangki Suara
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 2. - 17:51

Őrizetbe vétellel és kiutasítással fenyegetnek európai állampolgárokat az Egyesült Királyságban, ez pedig ellentmond a döntéshozók ígéreteinek és a Brexittel kapcsolatos megállapodásnak.

A The Guardian beszámolója szerint a brit belügyminisztérium számos kitoloncolási utasítást adott ki uniós állampolgárokkal szemben annak ellenére, hogy az érintettek bizonyítani tudták, hogy úgynevezett letelepedett státuszt igényeltek, ez pedig biztosítja az Egyesült Királyságban való tartózkodási jogukat.

A brit kormány többször is ígéretet tett arra, hogy bárki, aki június 30-ig kérvényezte a letelepedett státuszt, az igénylés jóváhagyásáig – vagy adott esetben elutasításáig – élvezheti a már meglévő jogait, így az országban való tartózkodáshoz való jogát is.

A megállapodás tiszteletben tartásának nyilvánvaló elmulasztása igen éles vádakat szült: a deportálásra vonatkozó utasítások vagy a belügyminisztérium tisztviselőinek „adminisztratív hozzá nem értésének” eredménye, vagy “szándékos kísérlet” arra, hogy a lehető legtöbb uniós állampolgárt kiutasítsák, azt feltételezve, hogy tőlük “könnyebb megszabadulni”, mint a menedékkérőktől.

A Bail for Immigration Detainees (BID) jótékonysági jogi szervezet a bevándorlásügyi vezetőnek küldött, július 29-én kelt levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a belügyminisztérium nem nyugtázza azoknak az uniós állampolgároknak a letelepedett státusz iránti kérvényük beérkezését, akiket deportálni tervez. 

A BID közleménye szerint a hét végéig várnak a brit belügyminisztérium érdemi válaszára, ha ez azonban nem érkezik meg, a szervezet hivatalos panasszal fordul az Európai Bizottsághoz. A jogi szakértők azt állítják, hogy ez egy fontos csatát jelent az uniós állampolgárok poszt-Brexit jogainak védelmében, és arra figyelmeztettek, hogy több ezer ember kerülhet bajba, ha nem történik változás.

Pénteken szabadlábra helyeztek egy uniós állampolgárt az Egyesült Királyságban, miután a belügyminisztérium utasítására megkezdődött a kitoloncolási folyamat és egy bevándorlók fogvatartására szolgáló intézménybe szállították. A bíróság azonban kijelentette, hogy az érintett deportálása nem lehetséges, mert EUSS-kérelmet nyújtott be, de a belügyminisztérium ennek ellenére továbbra sem kért bocsánatot vagy adott magyarázatot arra, hogy egy korábbi tárgyaláson miért állította, hogy nincs bizonyíték az érintett kérelmére.

“Úgy tűnik, a minisztérium előre eldöntötte egyes uniós állampolgárok sorsát, talán mert úgy gondolják, könnyen kitoloncolhatók. Több ember deportálására irányuló törekvésükben azonban a jogi követelményeknek és eljárásoknak nem megfelelően tesznek eleget. Nem világos, hogy ez adminisztratív hiba vagy szándékos, de azáltal, hogy figyelmen kívül hagyják azokat a jogi lépéseket, amelyet az uniós állampolgárok elvégeztek a jogaik érvényesítésére, az Egyesült Királyság megszegi az Európai Unióból való kilépésről szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit” – jelentette ki Pierre Makhlouf, a BID jogi igazgatója.

A brit lap szerint úgy tűnik, a probléma elsősorban a postai úton beadott kérelmeket érinti, a digitális úton beadottakat nem. Araniya Kogulathas, a BID EGT (Európai Gazdasági Térség) jogi vezetője és ügyvédje elmondta, hogy a papíralapú kérvényeket számos kiszolgáltatott és marginalizált személy vette igénybe, köztük az idősek, valamint a fogvatartott és börtönben lévő személyek, akik nehezen tudnak hozzáférni számítógéphez vagy az érvényes személyazonosító okmányaikhoz.

A brit belügyminisztérium szóvivője ezeket az állításokat elutasította azzal, hogy “teljesen alaptalanok”, és a számos felhozott példa “valótlan”, annak ellenére, hogy ezek közül több esetben is megtörtént már a bírósági tárgyalás.