Epidemiológus: nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig

Hatvan, 2021. április 12. A Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával oltanak egy nőt a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet oltópontján 2021. április 12-én. MTI/Komka Péter
not image

Kulcsár Péter

2021.április.12 - 18:58

Oroszi Beatrix epidemiológus, a kormánynak tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja elmondta, túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán.

Oroszi a Népszavának adott interjújában közölte, ha az új esetek számának kétnapos mozgóátlagát vesszük, akkor az látható, hogy március 24. és 27. között elértük a koronavírus-járvány csúcsát.

A szakember hangsúlyozta, még mindig az úgynevezett veszélyes zónában járunk, mivel még továbbra is húsz százalék körüli a pozitív koronavírustesztek aránya:

“Az lenne a jó, ha azt mondhatnánk, hogy a pozitivitási arány legfeljebb 5 százalékos, mert az azt jelentené, hogy a járványt kontroll alatt tartjuk.”

Azért is fontos a pozitív covid-tesztek értékelése, mert így meg lehet ítélni, hogy az azonosított napi új esetek számának csökkenése esetlegesen kevesebb napi tesztnek tudható-e be – tette hozzá Oroszi.

Amennyiben kellő óvatossággal fog mindez megtörténni, akkor nem fog beindulni a negyedik járványhullám.

“Azt gondolom, ha elég fegyelmezettek leszünk április–május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig” – magyarázta Oroszi Beatrix, aki egyúttal elmondta, a vírus minden egyes lényeges változását gyorsan kell észlelni, és rövid időn belül alkalmazkodnunk kell.