Dollár
382,74 Ft
Euró
392,32 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
24,853 $

Bíróság elé állítják az első nőt, aki megszegte a lengyel abortusztörvényt

Tüntetõk tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Wroclawban 2020. november 2-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/PAP/EPA/Maciej Kulczynski

Szabó Kata

2022. március 29. - 08:31

Az Aborcyjny Dream Team (ADT) egyik tagját abortuszhoz való illegális segítségnyújtással vádolják, ha pedig bűnösnek találják, 3 év börtönbüntetést is kaphat.

Justyna Wydrzyńska esete az első, amelynek során az abortusztörvény megszegése miatt emeltek vádat, tárgyalására pedig a jövő hét folyamán kerül sor, mivel a vádak szerint vetélést kiváltó tablettát adott egy terhes nőnek, aki segítségért fordult hozzá.

Soron kívül Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

Az incidensre 2020 februárjában került sor, amikor Wydrzyńska az otthonából küldte el a tablettákat egy 12 hetes terhes nőnek, aki családon belüli erőszakot szenvedett el. A törvények szerint ez illegális tevékenységnek minősül, majd több mint egy évvel később a rendőrök lefoglalták az otthon tárolt gyógyszereit és számítógépeit.

Véleménye szerint meglenne rá az esély, hogy hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kap, de ha úgy döntenek, hogy példát akarnak vele statuálni, akár évekre is börtönbe kerülhet – derül ki a Guardian cikkéből.

Lengyelországban évtizedek óta szigorú törvények szabályozzák az abortuszhoz való hozzáférést, tavaly januárban viszont olyan jogszabályokat vezettek be, amely alapján az abortuszszolgáltatókat vonják felelősségre, továbbá ellehetetlenítik a nők számára, hogy biztonságosan hozzáférjenek a beavatkozáshoz.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.