18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Újabb életet követelt a szigorú lengyel abortusztörvény

Agnieszka ikrekkel volt várandós, a kórházban azonban nem végezték el rajta időben a terhességmegszakítást, mert az új törvény alapján nem világos, engedélyezett-e az életképtelen magzat eltávolítása az egészséges iker megmentése érdekében.

Fotó: Tüntetõk tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Wroclawban 2020. november 2-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nõk csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erõszak áldozataiként vagy vérfertõzõ viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket. MTI/PAP/EPA/Maciej Kulczynski
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Lengyelország-szerte fellángoltak a tiltakozások, miután múlt héten egy 37 éves nő életét vesztette, akin a kórház nem végezte el időben a terhességmegszakítást. Varsó utcáin kedd este koszorúkat és lámpákat helyeztek el a tüntetők Agnieszka T. emlékére.

A nő ikrekkel volt várandós, amikor azonban az egyik magzat szívverése leállt, az orvosok megtagadták a terhesség megszakítását. A család azzal vádolja a kormányt, hogy „vér tapad a kezéhez”, és el akarják érni, hogy más nőkkel ne történhessen meg ez a tragikus eset. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

„Folytatjuk a tiltakozást, hogy senki más ne haljon meg. A lengyel abortusztilalom öl. Egy újabb ember meghalt, mert nem végezték el időben a szükséges orvosi beavatkozást”

– nyilatkozta Marta Lempart, a tüntetések szervezője a sajtónak.

Agnieszka december 21-én került be a czestochowai Boldogságos Szűz Mária kórházba. Az ikerterhesség első trimeszterében járt, családja szerint pedig jó fizikális és mentális állapotban volt, ez azonban romlani kezdett. December 23-án,a mikor az egyik magzat szívverése leállt, az orvosok a hatályos törvény miatt megtagadták annak eltávolítását. Napokig vártak, ameddig az ikerpár másik tagja is meghalt, majd további két nap telt el a terhességmegszakításig.

„A férje könyörgött az orvosoknak, hogy mentsék meg a feleségét, akár a terhesség árán is”

– mondta kedden Agnieszka ikertestvére, Wioletta Paciepnik.

A műtét után a nőt áthelyezték a nőgyógyászati osztályról, de továbbra sem javult az egészsége. A család azt gyanítja, szepszisben hunyt el, a kórház azonban nem azonosította a halál okát, csak annyit közölt, a nő COVID-tesztje pozitív lett a halála előtt. A család Facebookon hanyagsággal vádolta meg a kórházat, valamint közzétett egy megrázó felvételt a nő utolsó napjáról.

Nem Agnieszka a szigorú szabályozás egyetlen áldozata, tavaly egy Izabela néven ismertté vált 30 éves nő halt meg, amikor terhessége 22. hetében elfolyt a magzatvize, de nem végezték el rajta a terhességmegszakítást. A vizsgálat orvosi műhibát állapított meg, és pénzbírsággal büntették a kórházat. Nem sokkal később egy lengyel férfi számolt be felesége, Ania hasonló körülmények között történt haláláról.

A legutóbbi tragédia a szigorú törvény első évfordulójának idején történt, ami magzati rendellenesség esetén is megtiltja a terhesség megszakítását. Lengyelországban abortusz ma már csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya egészségének veszélyeztetése esetén hajtható végre.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.