Egy éve lépett életbe a lengyel abortusztörvény, rettegnek a nők a teherbeeséstől

Fotó: shanngorman / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 27. - 18:12

A kórházak félnek a vádemeléstől, ezért sokszor indokolt esetben sem végzik el a beavatkozást, így hatalmas a teher a nőket segítő civil szervezeteken.

Tavaly január 27-én lépett életbe Lengyelországban a teljes abortusz tilalma, miután az alkotmánybíróság visszautasította, hogy súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodás esetén is megszakítható legyen a terhesség. Jelenleg csupán azok számára engedélyezett a magzatelhajtás, akik gyermeke erőszakból vagy vérfertőzés útján fogant, vagy a terhesség veszélyezteti az anya egészségét.

A gyakorlat azonban mást mutat, több nő is életét vesztette az elmúlt évben, mert a kórházak nem voltak hajlandók abortuszt végezni, hiába jelentett a terhesség veszélyt az anya életére. Félnek a vádemeléstől, így a törvényt is túlbuzgón alkalmazzák, ami miatt a lengyel nők rettegnek a teherbeeséstől és attól, hogy ez velük is megtörténhet.

A kórházakban alig végeznek legálisan abortuszt, a civil szervezetek becslése szerint azonban évente 150-200 ezer lengyel nő szakítja meg terhességét abortusz tablettával vagy külföldre utazva. A jelenlegi szabályozás értelmében nem üldözhető a nő, aki így hajtja el magzatát, mindenki más azonban igen, aki segítséget nyújt ebben, beleértve az orvosokat, családtagokat, barátokat és az aktivistákat is.

A törvény bevezetésének volt egy nem várt következménye, az Abortusz Határok Nélkül nevű szervezet pillanatok alatt hatalmas ismertségre tett szert az országban. Az emberek a templomok és buszmegállók falára festették a telefonszámukat, mások pedig a tiltakozások alkalmával skandálták a számokat.

Az EuroNews beszámolója szerint 2021 decemberéig a szervezet 32 ezer lengyel nőt segített hozzá a terhességmegszakításhoz, szemben az előző évi 5 200 esettel, és 1 100 alkalommal segítették a külföldre utazást, szemben az előző évi 262 úttal.

Bár a COVID és a Brexit megnehezítette és költségesebbé tette a segítségnyújtást, sok nő ennél nagyobb akadályokkal szembesül, ha meg szeretné szakítani terhességét. A bántalmazott nők eddig is nehéz helyzetben voltak, ezek a feltételek pedig lehetetlenné tették számukra a nem kívánt magzat abortálását.

Az Abortusz Határok Nélkül csoportot alkotó mind a hat szervezet egyre több adományt kap, ennek ellenére úgy vélik, az általuk elvégzett munka az állam feladata lenne, nem pedig „rosszul finanszírozott civil szervezetek vagy informális csoportok dolga”. Mindezek mellett az aktivisták fenyegetésekről, zaklatásról és bombákról számolnak be, és attól tartanak, egy nap valóban veszélybe kerülhet életük az általuk nyújtott segítség miatt.