Fokozódhatnak az ellátási problémák, ha később is lesz árstop

Fotó: Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. A kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej. Az árstop 2022. február 1-tõl május 1-ig tart. MTI/Balogh Zoltán
not image

Koós Alexandra

2022. június 11. - 12:08

A szakértők szerint a rezsicsökkentés „óvatos bizakodásra ad okot”, ám a hatósági árszabályozás meghosszabbításának kapcsán eltérőek a vélemények.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László kijelentette, kevesebb mikro-, és kisvállalkozás kerülhet a csőd szélére, ha Orbán Viktor legutóbbi kijelentése megvalósul, miszerint közel százezer kisvállalkozás maradhat a rezsicsökkentés hatálya alatt.

Elmondása szerint bár a szektor szereplői rugalmasak, ennek ellenére a megtakarításuk nagyon kevés, így segítségre és védelemre van szükségük ahhoz, hogy elkerülhető legyen a „tömeges ellehetetlenülés”, az ennek megoldására tett első erőfeszítések pedig „óvatos bizakodásra adnak okot”.

Raskó György agrárközgazdász úgy véli, az élelmiszerárstop meghosszabbításával kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy mennyi időre fog szólni, ugyanis meggyőződése, hogy egy újabb három hónapra szóló intézkedés már komoly gondot okozna a mezőgazdasági termelőknek és a feldolgozóiparnak is.

Hozzátette, hogy ezt a kiskereskedelem különösebb gond nélkül tovább tudná vinni, maximum limitálja majd az egy vevő által megvásárolható napi mennyiséget, hiszen ezt már szinte mindenhol bevezették.

A holtantankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter azonban arra utalt, mérlegelnünk kell, hogy akarunk-e üzemanyagot drágán, vagy pedig marad az olcsó, de akkor sehol sem lehet majd kapni abban a mennyiségben, amekkorára a piacnak szüksége lenne.

Kiemelte, hogy június végére, illetve júliusra jobban érezhető lesz majd a benzin és a gázolaj hiánya, ha pedig továbbra is marad a benzinárstop, fokozódhatnak az ellátási problémák – derül ki az ATV Híradó beszámolójából.

Eközben azonnali fogyasztóvédelmi eljárás indult a Ryanairrel szemben, miután a légitársaság bejelentette, hogy az utasokra terheli tovább az extraprofit adót, akiknek így 3900 forintot kell pluszban fizetniük a jegyek mellé.