Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Élelmiszerkupon bevezetését és az élelmiszerek áfájának csökkentését javasolja Ujhelyi István

Fotó: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd). MTI/Kovács Attila
not image

Takács Petra

2022. május 18. - 14:56

A képviselő szerint az sem lenne elég, ha év végéig megtartanák néhány termék „ársapkáját”, ezért további intézkedésekre tett javaslatot.

Élelmiszerkupon bevezetését és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adókulcsának minimálisra csökkentését javasolta a kormánynak az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője kedden.

Soron kívül Ronaldinho úgy érzi, mintha hazajárna Magyarországra

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, olyan elektronikus élelmiszerkupon-rendszer bevezetését javasolja, amely a leginkább rászoruló családok terheit csökkenti.

A kedvezményezettek közé sorolta a gyermeküket egyedül nevelőket, a kétszülős, kétgyermekes családokat, akik a jövedelmük alapján rászorulnak a kuponra, továbbá a kisebb jövedelmű nyugdíjasokat, a súlyos fogyatékkal élőket, a hajléktalanokat és a szociális segélyből élő állástalanokat. Hozzátette: a szociális ösztöndíjban részesülő egyetemisták is kaphatnának kupont.

Az EP-képviselő azt mondta, a kupon húszezer forint lenne és kizárólag alapvető élelmiszerekre lehetne költeni. A politikus MTI-hez elküldött közleményéből az is kiderült: a juttatás a havi rendszerességgel – az inflációs válság végéig – járna és tartós fogyasztási cikkekre be lehetne beváltani.

Ujhelyi István elmondta, nemrég a román kormány léptetett életbe hasonló intézkedést, uniós forrásból. Ha a magyar kormány csatlakozik az európai ügyészséghez, rendbe teszi a jogállamiság kérdését, akkor felszabadulnak a Magyarországnak járó uniós források és 18 ezer milliárd forintnyi támogatásra lehet számítani – magyarázta.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén Magyarországon az infláció 9 százalék, míg a gazdasági növekedés 3,6 százalék lehet.

Az ellenzéki politikus kevésnek tartja azt, amit a miniszterelnök bejelentett, hogy év végéig megtartják néhány termék “ársapkáját”.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.