Élelmiszer-hulladék meghajtású járművekkel közlekedhetünk a jövőben

Fotó: Unsplash
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nemsokára a sci-fi filmek valósággá válhatnak, ugyanis elképzelhető, hogy a jövőben olyan üzemanyagokat használhatnak fel a repülőgépekben, amelyeket kizárólag élelmiszer-hulladékokból állítottak elő.

A Popular Science tudományos magazin hasábjain megjelent tudósításból kiderült, hogy a fosszilis üzemanyagokban található molekulákhoz hasonló komponenseket vizsgáltak meg kutatók, amelyeket természetes erjedési folyamatok során nyertek ki.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium tudósai az élelmiszer-hulladékot olyan alapmolekulákká változtatta, amelyek például a kerozinban szolgáltatják égés alkalmával a megfelelő energiát.

Ami ennél is fontosabb, hogy az új technológia azoknál a repülőgépeknél is működik, amelyekkel napjainkban is utazhatunk világszerte, így ha lenne rá akarat, azonnal átállhatnának a környezetkímélő eljárásra a nagyvállalatok.

A módszer rendkívül egyszerű és környezetbarát, nem beszélve arról, hogy kiadási költségek szempontjából szintén előnyösebb, ezáltal a maradék pénzt újabb repülőgépek legyártására használhatnák fel ahelyett, hogy szennyeznék káros gázokkal a légkört.

A jelenlegi ipari normák alapján az újonnan bevezetett üzemanyag-keverékek az összetétel 10 százalékát tehetik ki, a maradék 90 százaléknak hagyományos, petróleum alapú meghajtóanyagnak kell lennie.

Az élelmiszer-hulladékból készült bioüzemanyag esetében ez az arány 30 százalék, ezért hivatalosan nem alkalmazhatják, mivel károsgáz-emissziót idézhet elő, ami bár furcsán hangzik, mégis jobb megoldás lenne, hiszen máskülönben a szeméttelepen végeznék, ezáltal sokkal nagyobb mennyiségű üvegházhatású molekula kerülne az atmoszférába.