Dollár
402,97 Ft
Euró
406,55 Ft
Font
480,82 Ft
Bitcoin
23,429 $

Élelmiszer-hulladék meghajtású járművekkel közlekedhetünk a jövőben

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 17:47

Nemsokára a sci-fi filmek valósággá válhatnak, ugyanis elképzelhető, hogy a jövőben olyan üzemanyagokat használhatnak fel a repülőgépekben, amelyeket kizárólag élelmiszer-hulladékokból állítottak elő.

A Popular Science tudományos magazin hasábjain megjelent tudósításból kiderült, hogy a fosszilis üzemanyagokban található molekulákhoz hasonló komponenseket vizsgáltak meg kutatók, amelyeket természetes erjedési folyamatok során nyertek ki.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium tudósai az élelmiszer-hulladékot olyan alapmolekulákká változtatta, amelyek például a kerozinban szolgáltatják égés alkalmával a megfelelő energiát.

Ami ennél is fontosabb, hogy az új technológia azoknál a repülőgépeknél is működik, amelyekkel napjainkban is utazhatunk világszerte, így ha lenne rá akarat, azonnal átállhatnának a környezetkímélő eljárásra a nagyvállalatok.

A módszer rendkívül egyszerű és környezetbarát, nem beszélve arról, hogy kiadási költségek szempontjából szintén előnyösebb, ezáltal a maradék pénzt újabb repülőgépek legyártására használhatnák fel ahelyett, hogy szennyeznék káros gázokkal a légkört.

A jelenlegi ipari normák alapján az újonnan bevezetett üzemanyag-keverékek az összetétel 10 százalékát tehetik ki, a maradék 90 százaléknak hagyományos, petróleum alapú meghajtóanyagnak kell lennie.

Az élelmiszer-hulladékból készült bioüzemanyag esetében ez az arány 30 százalék, ezért hivatalosan nem alkalmazhatják, mivel károsgáz-emissziót idézhet elő, ami bár furcsán hangzik, mégis jobb megoldás lenne, hiszen máskülönben a szeméttelepen végeznék, ezáltal sokkal nagyobb mennyiségű üvegházhatású molekula kerülne az atmoszférába.