Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

A II. világháború óta nem tapasztalt visszaesés történt az üvegházhatású gázok kibocsátása terén

not image

Kulcsár Péter

2021. január 15. - 09:24

Az Egyesült Államok üvegházhatású gázemissziója 2020-ban 10,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami második világháborús szinteket eredményezett.

Az Egyesült Államok üvegházhatású gázemissziója 2020-ban 10,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami második világháborús szinteket eredményezett.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A koronavírus-járvány miatt érvénybe lépett lezárások és korlátozások következtében mérséklődött a közúti forgalom, valamint a nehézipar károsgáz-kibocsátása is, így a gazdasági recesszió miatt kialakult 2009-es 6,3 százalékos visszaesés rekordját is sikerült megdönteni.

A Reuters hírügynökség információi szerint a csökkenésnek köszönhetően az USA teljesíteni tudja a koppenhágai klímaegyezményt, amelyek alapján 2020-ra a 2005-ös emissziós szinteket 17 százalékkal vissza kell szorítani.

A Rhodium Group kedden közzétett jelentéséből kiderült, hogy bár biztatóak az eredmények, azt egyelőre nem lehet borítékolni, hogy az Egyesült Államok a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott ígéreteit is be tudja tartani, melynek értelmében 2025-re már 28 százalékos javulást szükséges elérni az emissziók esetében.

Donald Trump kihátrált az egyezmény mögül, az újonnan megválasztott demokrata elnök, Joe Biden azonban január 20-i beiktatása után szinte egyből csatlakozni szeretne ismét a kezdeményezéshez. Az újdonsült államfő célja, hogy 2050-re az USA elérje a zéró emissziós kvótákat, így 2030-ig jelentősen visszaszoríthatják az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét.

Kétségkívül a közlekedési iparágak szenvedték meg a legjobban a tavalyi évet, a 2019-es szintekhez képest ugyanis 14,7 százalékos visszaesésről szóltak a statisztikák. Mindez az utazások megszűnésével hozható párhuzamba, a tilalom ugyanis március óta tart az USA teljes területén.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.