Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Vizsgálat: egyes Boeing 747-eseken robbanásveszély alakulhat ki

TÉMÁK:
#vizsgálat
Fotó: Wikimedia Commons
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Miután problémák merültek fel egyes Jumbók esetében, az Egyesült Államok illetékes szerve, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) vizsgálatot rendelt el.

Az Airportal beszámolója szerint ismételten probléma merült fel a 747-eseken is használatos üzemanyag-szivattyúk kapcsán: a vízszintes vezérsíkba szerelt üzemanyagtartályok megkopott szivattyúi szikrát okozhatnak.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

A Boeing által készített elemzés szerint a szivattyúkban nem mindig egyenletes az üzemanyag áramlása, ennek okán pedig a visszacsapó szelep vibrálni kezdhet; az idő múlásával azonban ez olyannyira koptathatja a bekötését, hogy a szeleptányér érintheti a beömlő oldalfalát.

Amíg a tartályokban van üzemanyag, addig ez nem is okoz komolyabb problémát, ám normál üzemelés esetében is előfordulhat, hogy a szivattyú egy rövid ideig még üzemel a kiürülés után, mielőtt az automatika, vagy a pilóták le nem állítják azt.

Mindez azt jelenti, hogy a fémek találkozása ilyen helyzetben szikrát okozhat az igen gyúlékony kerozinpárás környezetben, ami a tartály berobbanásához, ezáltal pedig a repülőgép lezuhanásához vezethet.

Az FFA ennek okán elrendelte, hogy a megelőzéshez az érintett gépeken ellenőrizni kell a szivattyú beömlő részének kopását, illetve a visszacsapó szelep bekötésének állapotát is.