Egy tanulmány kimutatta, hogy az utazás boldogabbá tehet, mint a házasság

not image

Takács Petra

2020. március 7. - 17:41

Minden utazási élmény pozitívan befolyásolja az egészséget, és nagy endorfin bombát szabadít fel. Több embernél is az utazás boldogsága felülmúlja az életének fontos eseményeit, például az esküvőt. A Booking.com által készített kutatás bebizonyította, hogy az emberek boldogságot jelentő listáján az utazás jelenti a legtöbbet.

Hogy rendes eredményt kapjanak, a Booking.com 17000 embert interjúvoltatott meg, 17 különböző országból, így sokszínűbb hozzáállást térképezhettek fel az utazással kapcsolatban. A válaszadók megerősítették, hogy nagyon kevés dolog múlja felül azt az örömöt, mint amikor vakációra indulnak. A válaszadók 77%-a mondta azt, hogy akkor foglalnak le utazásokat, amikor azonnal fel akarják vidítani magukat.

A legérdekesebb része a kutatásnak az volt, hogy az emberek az utazást sokkal többre értékelték, mint partnerüket, vagy életük boldog eseményeit. A válaszadók 49%-a mondta azt, hogy boldogabb volt egy utazás megtervezésekkor, mint amikor az esküvőjüket szervezték.

A meginterjúvolt alanyok majdnem fele mondta azt, hogy egy randi a kiválasztottjukkal nem emeli fel őket érzelmileg annyira, mint az utazás. 45%-uk mondta azt, hogy az eljegyzésük nem adott akkora érzelmi pluszt, mint az utazás. A válaszadók 29%-a szerint a gyermekük megszületése sem volt eléggé boldogító az utazással szemben.

Az is kiderült, hogy az emberek az új élményeket többre értékelik, mint a fizikai tárgyak birtoklását. 70%-uk mondta azt, hogy az utazás tovább tartó elégedettséget okoz, mint amikor bizonyos dolgokat vásárolnak meg.

Úgy néz ki, az emberek arra is készen állnak, hogy a kényelmüket feláldozzák az új utazási élményekért.  56%-a a válaszadóknak inkább menne vakációra, mint venne új ruhát vagy elektronikai eszközt, és 48%-uk halasztaná el az otthonuk felújítását az utazás kedvéért.

Az interjúalanyok 72%-át már az is boldogsággal töltötte el, amikor elkezdték tervezni a vakációt. A válaszadók 80%-aérezte izgatottnak magát, amikor a térképet nézte, és új helyeket választottak, amit meglátogatnának.

10 alanyból 6 érez érzelmi pluszt, amikor véleményeket olvas a hotelekről, és elképzeli a jövőbeni kirándulását. Az is kiderült, hogy nagyon nehéz felülmúlni a vásárlást. A válaszadók több mint fele mondta azt, hogy a vakációra vásárlás az egyik legjobb hangulatjavító.