Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Durván visszaestek az iPhone-szállítások a tavaly év végi ünnepi időszakban

Fotó: Unsplash/Nicholas Santoianni
Mobil
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A legfrissebb adatok szerint a tavalyi év végén az ünnepi időszakban világszerte hihetetlen mértékben visszaestek az okostelefon-szállítások, ez alól pedig az iPhone sem volt kivétel.

A MacRumors jelentése szerint globálisan visszaesett a tavalyi ünnepi időszakban az okostelefon-szállítások mértéke, és az Apple sem úszta meg a nagy visszaesést. Az IDC kutatócég becslései szerint az Apple Apple 72,3 millió iPhone-t szállított le a decemberi negyedévben, ami éves szinten 85 millió darabos csökkenést, az előző év azonos időszakához képest pedig mintegy 14,9 visszaesést jelent.

Az Apple mellett más nagyobb okostelefon-márkák is kétszámjegyű visszaesést könyveltek el: a Samsung szállításai 15,6 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához mérve, s bár a kínai mobilgyártók, mint az OPPO és a vivo is csaknem ugyanilyen mértékű csökkenést szenvedtek el, a Xiaomi messze a legrosszabbul teljesítő márkaként 26,3 százalékos visszaesést könyvelt el.

Globális összevetésben az okostelefon-szállítások a decemberi negyedévben összesen 18,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami több mint 300 millió darabot jelent. Ez a látványos visszaesés pedig minden idők legnagyobbja, s jelentősen hozzájárult az év egészében jegyzett összesen 11,3 százalékos igen meredek eséshez.

Nabila Popal, az IDC kutatási igazgatója egy sajtóközleményben rámutatott:

“Soha nem láttunk még ilyen alacsony kiszállításokat az ünnepi negyedévben. A gyengülő kereslet és a magas készlet azonban arra késztette a gyártókat, hogy drasztikusan csökkentsék a szállítások mennyiségét.”

A masszív visszaesésben szerepet játszott az infláció és az egyre növekvő gazdasági bizonytalanságok is, de az Apple-t leginkább a kínai járványügyi korlátozások, és az annak nyomán kialakult novemberi zavargások borították meg: a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő gyárában a kínai Csengcsou városában, ahol a Foxconn dolgozói elégedetlenek voltak a Covid-korlátozásokkal és a ki nem fizetett bónuszokkal.