Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Úgy menekülnek a dolgozók egy kínai iPhone-összeszerelő gyárból, mintha börtön lenne

Fotó: MTI/EPA/David Chang
not image

Borbély Fanni

2022. október 30. - 16:14

Döbbenetes felvételek terjednek a Twitteren a koronavírus által sújtott kínai iPhone-összeszerelő gyárból: a dolgozók szó szerint menekülnek, a kerítésen átmászva, és gyalog indulnak útnak mintegy 100 kilométerre fekvő otthonukba.

A Foxconn csengcsoui iPhone-összeszerelő üzemének vezetősége vasárnap egymás után három közleményt is kiadott, melyekben arra tettek ígéretet, hogy biztonságos utazásokat kínálnak a maradni kívánó dolgozóiknak, továbbá higiénikus körülményeket biztosítanak azon alkalmazottak számára, akik hajlandók folytatni a munkát a gyárban.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A közleményeket nem sokkal azt követően adták ki, hogy a városi hatóságok egy járványügyi munkacsoportot küldtek az üzembe, a közösségi médiában pedig vírusszerűen elkezdtek terjedni olyan videók, melyeken az üzem dolgozói láthatók, ahogy szó szerint menekülnek a gyárból.

A tajvani Foxconn által üzemeltetett kínai gyár egyébként az iPhone egyik legnagyobb összeszerelő üzeme, ahol 10 nappal ezelőtt rendkívül szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be a Kínában még mindig alkalmazott zéró-Covid politika nyomán.

A South China Morning Post beszámolója szerint a szigorú járványügyi szabályozások között szerepel a napi kötelező jellegű tesztelés, továbbá a menzán történő érkezés tilalma is. A dolgozók a komoly szabályozások miatt a közösségi médiában panaszkodtak az embertelen körülményekre, mondván, koronavírus-pozitív munkatársaikkal kell együtt lakniuk, ami komoly aggodalmat keltett körükben a járvány további terjedése miatt.

A dolgozók szó szerint menekülnek, mintha börtönből szöknének

A dolgozókról készült felvételek vírusként terjedtek a közösségi médiában, melyeken látszik, hogy szó szerint menekülnek a gyárból, az ellenőrzőpontokat elkerülve pedig gyalogosan, a kerítésen átmászva igyekeznek haza.

A Twitteren több videó is látható a menekülő dolgozókról, akik egy autópályán és kisebb vidéki utakon gyalogolnak csomagjaikkal, ennek láttán pedig az útvonalak menték lakók apró bódékat állítottak fel számukra, hogy élelmiszert, vizet és ruhát biztosítsanak számukra.

A Foxconn erre reagálva vasárnap három közleményt is kiadott, melyekben arra tettek ígéretet, hogy buszjáratokat szerveznek az alkalmazottak számára, legkevesebb hét megállóval, ahol felszállhatnak. Azon dolgozóknak pedig, akik hajlandók folytatni a munkát az üzemben, megfelelő étkezési lehetőséget és rendszeres PCR-teszteket ígér a vállalat. Ezen felül arra is ígéretet tettek, hogy a gyártósorokat és a munkásszállókat is rendszeresen fertőtleníteni fogják a további fertőzések elkerülése érdekében.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.