Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,22 Ft
Euró
385,85 Ft
Font
451,46 Ft
Bitcoin
71,330 $

Komoly drágulás várható idén a Balatonon

Rengeteg problémával szembesülnek a balatoni éttermek és büfék, mivel drágultak az alapanyagok, miközben nőttek a rezsi- és a bérköltségek is.

...svg content...Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Makkos Péter, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke az InfoRádióban elmondta, kiszámíthatatlan ütemben drágulnak az alapanyagok, ezért szinte biztosra vehető, hogy az áremelkedést a turizmus is megsínyli.

A nagykereskedések teljesen áttértek a napi áras rendszerre, tehát amit ma egy bizonyos áron megveszünk, nem biztos, hogy a következő napon is ugyanannyiért vehetjük meg. Nagyon sok alapanyagot Olaszországból, Németországból hozunk be, a fagyi, a pizza őshazája Olaszország, és ezek alapanyagainak ára a 400 forinthoz közelítő euróval eléggé elszabadult. Aztán még növekednek a szállítással kapcsolatos költségek is” – mondta. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A magyarországi – benne a balatoni – éttermi árak közben az utóbbi években igencsak alatta voltak a környező országok üdülőhelyi árainak, főként az osztráknak, ugyanakkor a nyersanyagoknak és az alapanyagoknak az ára gyakorlatilag nálunk többe vagy ugyanannyiba került – tette hozzá a szakember.

Addig, amíg a nyugat-európai árak 15-20 euró körüliek az étteremben, addig Magyarországon 5-10 euró körül mozogtak. Ezt már nem tudták tartani a tulajdonosok sem, és a megnövekedett költségek miatt már közelítünk az osztrák és nyugat-európai árak felé” – közölte Makkos Péter.

A SZÉP-kártyából közben sokan hideg élelmiszert vettek, nőttek a közüzemi díjak és egyre nehezebb szakácsot, pincért találni.

Nagyon sok fiatal külföldön vállal munkát, és a Balatonon ez még hatványozottabban jelentkező probléma a szezonális munkajellegből adódóan; nagyon kevés üzlet tudja megengedni magának, hogy egész évben nyitva legyen – a magas költségek miatt –, és az az igazság, hogy a fiatalok is elvándoroltak. Sokan úgy jártak el, hogy télen kint dolgoztak, nyáron visszatértek a Balatonra, viszont ott is próbálják kihasználni a nyár adta lehetőségeket is, és sokan maradnak kint. Ez szintén a munkaerő-kiesést erősíti” – magyarázta Makkos Péter.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja