Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség: a radioaktív anyagok fele szállítás közben tűnik el

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megelégelte a helyzetet, biztonságosabb szállítási intézkedéseket sürget.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Iráni atomenergetikai szervezet
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn tette közzé legfrissebb éves jelentését, melynek központi témája a szállításokkal kapcsolatos probléma volt: az ügynökség friss jelentésében biztonságosabb szállítási intézkedéseket sürgetett a nukleáris és egyéb radioaktív anyagok védelme érdekében.

Az éves jelentésből derült ki, hogy az elmúlt évben 31 országban összesen 168 olyan eset fordult elő, melyek során illetéktelenek kezébe kerültek nukleáris és egyéb radioaktív anyagok. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

A dokumentumot a bécsi nukleáris biztonsági konferencia előtt tették közzé, s jelezték, a fentebb felsorolt adatok nem kirívóan aggasztóak, ugyanis megfelelnek a NAÜ által 1993 óta jegyzett 4200 incidens éves átlagának.

A NAÜ jelentése szerint a radioaktív anyagok mintegy fele szállítás közben tűnik el: a szándékos lopásra alig van példa, az esetek többségében ugyanis megfelelő engedély nélkül szállítottak vagy szabadultak meg a veszélyes anyagoktól.