Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
372,31 Ft
Euró
397,77 Ft
Font
470,37 Ft
Bitcoin
64,069 $

Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Még mindig folynak a keresési műveletek az eltűntek után.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Baleset

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője, Tóth Zoltán hétfőn az M1-en a szombat éjjel a Duna verőcei szakaszánál történt, két ember halálával és öt ember eltűnésével járó tragédia kapcsán elmondta, a motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött.

A szóvivő rámutatott, a fotók alapján a motorcsónak motorja mintegy 190 lóerősnek tűnik, ami azt jelenti, hogy a jármű nagy sebesség elérésére volt képes, és a roncsok is azt mutatják, hogy „nagy sebességgel ütközött neki valaminek”.

Amikor arról kérdezték, hogy mennyire gyakoriak a hajóbalesetek a Duna magyarországi szakaszán, Tóth Zoltán úgy felelt, ritkák, hiszen a szabályok betartásával azokat ki lehet védeni.

Ugyanakkor megjegyezte, a hobbihajók növekvő számával nő a balesetek bekövetkezésének kockázata, és több azoknak a száma is, akik a hajózási szabályokat nem tartják be maradéktalanul vagy nem jártasak például az éjszakai közlekedésben.

Úgy véli, ama tény, hogy a szállodahajó az előírt útvonalán haladt végig, arra enged következtetni, hogy annak kapitánya nem észlelte a balesetet. Eközben a rendőrség hétfőn arról tájékoztatott, hogy segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát.