Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Kémhálózatot számolt fel az ukrán hírszerzés, ismerős név volt az egyik főszereplő

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatón a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én. MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov
not image

Nagy Noel

2022. június 26. - 11:34

Sokat segített az orosz csapatok inváziójának, hogy számos ukrán országos vagy helyi szintű képviselő a korrupciót választotta a hazája megvédése helyett.

Ilyen volt Andrij Derkacs ukrán törvényhozó is, aki a hírszerzési szolgálatok beszámolója szerint fontos szereplője volt egy orosz kémhálózatnak – számolt be róla a Reuters alapján a The Guardian élő hírfolyama.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Az ukrán hírszerzés (SBU) beszámolója szerint Derkacs egy olyan, főként biztonsági magáncégekből álló hálózatot épített ki, amelyeket arra használtak, hogy megkönnyítsék az orosz egységek behatolását az invázió során.

Derkacs korábbi tanácsadója, Igor Koljkajev azonban, akit már a háború elején letartóztattak azzal, hogy Derkacs és az oroszok között volt közvetítő, gyakorlatilag elismerte, hogy valóban történtek erre utaló lépések a képviselő részéről:

„Derkacs biztonsági cégeinek biztosítani kellett az orosz járművek belépését, orosz zászlókkal kellett beszállnia páncélozott autókba és ezáltal biztosítania kellett, hogy az oroszok biztonságosan be tudnak vonulni a városokba”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az SBU állítása szerint Derkacs ezért a hazaárulásért több hónapos rendszerességgel 3-4 millió dollárt kapott az oroszoktól. Ez pedig arra utal, hogy a megszállók már jóval az invázió megindítása előtt megpróbálták mobilizálni a kontaktjaikat.

Derkacs egyébként már jól ismert név a nyugati világban: az amerikai pénzügyminisztérium már 2020. szeptemberében szankcionálta, amiért megpróbált beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztásokba és azzal vádolták meg, hogy már egy évtizede az oroszok ügynöke.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.