Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,253 $

Ezekben a megyékben fosztják ki a legtöbb idős embert

A trükkös tolvajok előszeretettel veszik célba a 60 év felettieket.

Fotó: Pixabay
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

A koronavírus-járvány miatt ugyan csökkent a lopások és csalások száma, még mindig rengeteg bűntényt követnek el a 60 év felettiek kárára. A Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár szerint az összes csalás egyötödét az idősek ellen követik el.

Budapesten a legmagasabb a 60 éven felüliek ellen irányuló ilyen típusú bűncselekmények száma, a Pre-Stat legutolsó összesítse szerint 2020-ban 2 616 esetben követtek el csalást és 135 esetben trükkös lopást az idős korosztály sérelmére. Ez azt jelenti, az összes csalás 22,1 százaléka, valamint a trükkös lopások 73,8 százaléka irányult a 60 évnél idősebbek ellen.

Az úgynevezett „trükkös lopás” a lopáson belüli bűncselekménynek minősül, a trükkös jelző pedig az elkövetés módszerére utal. A trükkös lopások leginkább az idősek ellen irányulnak, a szélhámosok az áldozat hiszékenységét kihasználva igyekeznek kicsalni a pénzét. Egyik legismertebb típusa az „unokázós” telefonhívás.

A Pre-Stat adatai szerint 2020-ban Pest, Nógrád és Fejér megyében irányult az idősek ellen a legtöbb bűncselekmény, és Zala és Tolna megye bizonyult a legbiztonságosabbnak. Az esetszámok ugyanakkor nem tükröznek valós adatokat, a lakosság száma változó, így árnyaltabb képet mutat a csalások lakosságszámra vetített statisztikája.

A bűntérkép szerint így akad egy Budapestnél jóval veszélyesebb megye, Nógrádban ugyanis százezer lakosra több mint 120 eset jut, amelyet 60 év felettiek sérelmére követnek el. Utána következik Budapest és Pest megye, mutatóik azonban csak fele olyan rosszak a nógrádi állapotokhoz képest – számolt be a Pénzcentrum.

A kimutatás megyénként azt is megvizsgálta, az összes csalás hány százaléka történik a 60 év feletti korosztály sérelmére. Nógrád itt is élen jár, a bűntények több mint egyharmada irányul az idősebb korosztály ellen. A lista második helyén Pest megye áll az összesítés szerint, majd Somogy, ami ha kis mértékben is, de megelőzte Budapestet.

A trükkös lopások kis száma miatt nem mutatna reális képet egy ilyen összesítés, a bűncselekmények azonban nagy kárt okozhatnak. 2018-ban egy 12 tagú speciális nyomozócsoport jött létre az ebbe a típusba tartozó csalások felderítésére, ennek köszönhetően a számuk csökkent, de nem tűnt el teljesen.