Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Egyre többen aggódnak a kínai vírushelyzet miatt

Fotó: Kínából érkező utasok a londoni Heathrow repülőtéren 2023. január 4-én. Másnaptól a brit kormány az indulás előtti két napnál nem régebbi negatív eredményű koronavírusteszt birtokában engedi csak a Kínából érkezők belépését az országba. A korlátozás előzménye, hogy december 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertőzöttek száma az országban.
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

Többek között azt is elrendelnék, hogy teszteljék a Kínából érkezőket.

Az uniós tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását javasolta, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését – közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

Az egészségügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett magas esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi, vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk.

Tesztelnék a Kínából érkezőket

Az uniós tanács továbbá arra ösztönözte a tagállamokat, hogy a Kínából érkező valamennyi utas számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményt mutató koronavírus-teszt bemutatását.

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

Megállapodtak továbbá abban, hogy javaslatokat adnak a Kínából érkező vagy oda tartó nemzetközi utasoknak, valamint a légi járművek és a repülőterek személyzetének a személyes higiéniai és egészségügyi intézkedésekről. A tagállamok január közepéig értékelik az európai és globális járványügyi helyzetet, és felülvizsgálják a bevezetett intézkedéseket – közölte az uniós tanács.

(MTI)