Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Százszor annyi a covid-fertőzött, mint tavalyelőtt nyáron a virológus szerint

Fotó: Kotriné Bácsi Szimonetta asszisztens beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. június 7-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Koós Alexandra

2022. július 10. - 21:03

A szakértő hangsúlyozta, a növekvő esetszámok ellenére sincs szükség arra, hogy általános korlátozó intézkedéseket kelljen bevezetni.

Rusvai Miklós virológus kiemelte, nem elég az, hogy idén nyáron is jelentkezik a vírus, ám még sokkal több fertőzöttet is szed, ugyanis a tavalyi adatokhoz képest tizenötször, a tavaly előttihez viszonyítva százszor annyi a beteg.

Elmagyarázta, ennek az lehet az oka, hogy a most terjedő omikron BA.4-es és BA.5-ös jelű alvariánsa kevésbe érzékeny a száraz, meleg időjárásra, mint a korábbi változatok, így sokkal gyorsabban is tud terjedni.

Majd hozzátette, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az elmúlt két nyáron még a korlátozások is érvényben voltak egy bizonyos szinten, amiket mára a legtöbb országban feloldottak, valamint az oltási igazolást is kevés helyen nézik.

Van azonban néhány hely, ahol a növekvő esetszámok miatt arra kényszerültek, hogy újra visszahozzák a maszkviselést, valamint egyéb korlátozásokat is bevezessenek, miközben a helyzetet tovább nehezíti, hogy az omikron „ki tudja játszani” a korábbi változatok elleni védőoltásokat.

A virológus szerint az említett vakcinák nem védenek biztosan az omikron okozta fertőzés és megbetegedés ellen, azonban a növekvő esetszámok ellenére úgy véli, egyelőre nincs szükség általános korlátozó intézkedésekre – írta a Mandiner.

Az egészségügyi intézményekben kötelező maszkviselést, valamint ugyanezen szabály szociális létesítményekben való feloldását egyaránt helyeselte, mint ahogyan azt is, hogy az adott hely vezetősége vagy a helyi hatóságok hozhatnak döntést a korlátozások szigorítása vagy enyhítése ügyében.

Rusvai Miklós szerint az is jó hír, hogy a fertőzésszám emelkedését nem követi az elhunytak száma, előbbi 53 százalékkal, utóbbi viszont 33-mal csökkent a múlt héten. Hangsúlyozta, sajnos azonban ötször annyi beteg van jelenleg kórházban, mint tavaly nyáron.

Arról is szót ejtett, miszerint a jelenleg fertőzötteknek nem igazán vannak klinikai tüneteik, sokkal inkább rekedtséget, torokfájást, köhögést, tüsszögést, enyhe hőemelkedést és hidegrázást tapasztalnak, az adatok pedig arra utalnak, hogy a vírus fertőzőképessége nőtt, a megbetegítőképessége viszont csökkent.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.