Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Folytatódik a Copa América-mizéria: a brazil legfelsőbb bíróság dönt a torna sorsáról

A brazil Dani Alves a trófeával, miután Brazília gyõzött Peru ellen a Copa America dél-amerikai labdarúgó-bajnokság döntõjében a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2019. július 7-én. MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön egy rendkívüli ülést nyitott annak érdekében, hogy eldöntse, mi lesz a sorsa a nagy múltú Copa Américának, mely a legújabb fenyegetés a világjárvány kaotikus következményei által sújtott tornára.

A legfelsőbb bíróság 11 bírájának 23:59-ig kell leadnia szavazatát az ellenzéki pártok és egy szakszervezet által indított az ügyben, amelyek azzal érvelnek, hogy a torna megrendezése elfogadhatatlan egészségügyi kockázatot jelent, miközben Brazília a koronavírus esetleges újabb hullámával néz szembe.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Az első három bíró a torna megrendezésének engedélyezése mellett adta le szavazatát. Ez a legutóbbi – és egyben talán az utolsó – pillanat a szervezők számára, akik a jelek szerint eltökéltek abban, hogy a világ legrégebben megrendezett nemzetközi labdarúgótornájának idei kiadását a halvány esélyek ellenére is megrendezik.

A világjárvány miatt már így is 12 hónapot csúszott a Copa América, és majdnem meg is hiúsult, amikor az eredeti társrendező Kolumbia és Argentína az utolsó pillanatban kiesett – előbbi a kormányellenes tüntetések, utóbbi pedig a koronavírus pusztító hulláma miatt.

A vasárnapi nyitómérkőzésig azonban vészesen ketyeg az óra, ezért Jair Bolsonaro szélsőjobboldali elnök kormánya a múlt héten közbelépett, és beleegyezett, hogy Brazília adjon otthont a 10 nemzetet felvonultató dél-amerikai bajnokságnak. A döntés azonban rendkívül ellentmondásos: Brazília maga is szenved a vírustól, amely közel 480 ezer halálos áldozatot követelt az országban.

Az epidemiológusok arra figyelmeztetnek, hogy Brazília jelenleg a koronavírusos megbetegedések újabb hullámával néz szembe, és azt mondják, hogy egy nagy volumenű nemzetközi sportesemény megrendezése csak olaj lehet a tűzre. A legfelsőbb bíróságon indított pereket az országos fémipari szakszervezet, a Brazil Szocialista Párt (PSB) és Luiz Inacio Lula da Silva volt elnök – Bolsonaro esélyes ellenfele a jövő évi elnökválasztáson – Munkáspártja (PT) nyújtotta be.

Bolsonaro és a dél-amerikai labdarúgó-szövetség, a CONMEBOL ragaszkodik ahhoz, hogy a torna megrendezése biztonságos lesz. Az RFI azt írja, a kormány egyébként kidolgozott egy részletes egészségügyi protokollt, és minden mérkőzést üres stadionokban terveznek megrendezni, beleértve a július 10-i döntőt is, Rio de Janeiróban.

A szervezőknek azonban rengeteg ellenérzéssel kell szembenézniük: a Mastercard és az Ambev sörgyártó óriáscég, két fő szponzor, szerdán közölte, hogy visszavonja támogatását a tornától. Számos játékos és edző is bírálta az eseményt, köztük az uruguayi Luis Suarez, az argentin Sergio “Kun” Aguero, sőt, a komplett brazil válogatott.