Dollár
423,92 Ft
Euró
412,75 Ft
Font
461,42 Ft
Bitcoin
19,511 $

Ugyanolyan gyors lesz számítógépen is a Chrome, mint mobiltelefonokon

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. május 20. - 15:32

A legújabb frissítésnek köszönhetően hosszú idők után megoldódhat az égető probléma, így többé már nem fog több gigabyte-nyi memóriát elfoglalni a böngésző a PC-ken és laptopokon.

A Chrome továbbra is a világ legnépszerűbb asztali és mobil böngészője, és bár a Microsoft Edge feljött a második helyre, még komoly lemaradásban van a Google szoftverétől.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A Google legújabb fejlesztése révén azt kívánják kiküszöbölni, hogy a Chrome lefoglalja magának az erőforrásokat, ezáltal nem kell majd annyi RAM-ot elkülöníteni az alkalmazásnak, mint ahogyan korábban szükséges volt.

A SlashGear riportjából kiderült, hogy a BFCache-nak nevezett funkció már egyesek számára ismerős lehet, hiszen a Chrome 88-as verziójának kiadásával beépítették az Android operációs rendszerbe, a Google pedig azt tervezi, hogy nemsokára a Windows, macOS és Linux számára is elérhetővé teszik.

Ez a funkció lényegében hosszabb ideig tart életben egy oldalt, miután a júzer bezárta vagy elhagyta – Androidon ezt úgy vehetjük észre, hogy a weboldalak és lapok szinte újra betöltődnek, amint újból rájuk kattintunk, és ugyanez a helyzet az előzmények közötti előre és hátra lépdelések esetén is.

Asztali számítógépeken rendkívül hasznos lehet, hogy ide-oda ugrálhatunk a lapok között, így nem kell arra várnunk, hogy egy-egy oldal betöltsön, ezáltal villámgyorssá válhat a mindennapi böngészés.

A BFCache még csak bétaverzióban érhető el, leghamarabb a Chrome 92-es frissítésével érkezik meg PC-kre és Macekre. A Google szerint az alapváltozathoz további újításokat adhatnak ki, melyekkel gyorsítótár-barátabbá alakíthatják a funkciót, ami például Safariban és Firefoxban már évek óta működik.