Ezekről az újdonságokról hullott le a lepel a Google I/O eseményen

Google
not image

Kulcsár Péter

2021.május.18 - 23:00

Pár órája fejeződött be a Google legutóbbi nagyszabású online show-ja, melyen szó esett a cég újításairól.

Mindenki talán az Android tizenkettedik verziójának beharangozóját várta a legjobban, ami nem is maradt el, az eseményen ugyanis kiderült, hogy az operációs rendszer egy teljesen átszabott külsőt fog kapni.

A mobilos OS-ek császárának tartott Android 12 ez úgynevezett “Material You” dizájnnal érkezik majd valamikor év vége felé, a kinézetén kívül pedig rengeteg szoftveres újítással lesz ellátva, legyen szó éppen az adatvédelmi opciók frissítéséről vagy éppen a háttérképek beállításának és személyre szabásának bővítéséről. A bétaverzió már mától kezdődően elérhető, így aki benne van a programban, telepítheti készülékére az operációs rendszert.

Bejelentették többek között azt is, hogy a Google és a Samsung megállapodása értelmében az okosórákon használt Wear OS és a dél-koreai gyártó saját fejlesztésű operációs rendszere, a Tizen egybeolvad, és egy közös platformot alakítanak ki, ezáltal jelentősen megnőhet a kütyük üzemideje, illetve erősődhet a teljesítményük.

A Google Fotók alkalmazás is komoly ráncfelvarráson esik át, hamarosan állóképekből is létrehozhatunk mozgóképeket, hasonlóan az Apple-mobiltelefonoknál megszokott módon, ám applikáción belül, nem pedig a kamera külön funkciójaként.

Mostantól kódolt, ujjlenyomattal levédett mappákat is kreálhatunk a Google Fotókon belül, így csak mi érhetjük el őket, mások képtelenek lesznek hozzájuk férni egyedi azonosító nélkül.

Az autósok szintén örülhetnek, az Android ugyanis végre támogatni fogja a digitális kocsikulcsot, ezáltal bizonyos Pixel és Samsung Galaxy okostelefonokkal beindíthatjuk a gépjárművünket UWB és NFC segítségével.

Megemlítendő még az orvosi diagnosztikai szempontból előnyös bőrbetegségeket és különböző elváltozásokat kimutató szoftver, ami a kamera szenzoraival képes lesz bemérni a bőrön lévő dudorokat, kiütéseket és pattanásokat, amelyeket helyben kielemez, és ha probléma merülne fel, jelzi majd a készülék.