Brit védelmi minisztérium: az orosz erők „rendkívül kimerültek” a Donbászban

Fotó: Ukrán katonák lövik az orosz állásokat az amerikai hadsereg által biztosított M777-es tarackok egyikével a Donyeck-medencében 2022. június 18-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Koós Alexandra

2022. június 23. - 07:58

A szakértők szerint a háború kimenetele szempontjából egyre kritikusabbá válik, hogy mindkét oldalon képesek-e tartalék egységeket létrehozni, majd a frontra telepíteni.

A brit védelmi minisztérium szerdai jelentéséből kiderül, miszerint az orosz erők „rendkívül kimerültek” Ukrajna keleti régiójában, emellett valószínű, hogy az oroszbarát erők elavult fegyvereket használnak Donyeckben.

A közleményben rámutattak, hogy Oroszország március 25-től nem tett közzé adatokat az Ukrajnában elszenvedett katonai veszteségeiről, azonban a Donyecki Népköztársaság jelentést adott ki ennek kapcsán, amelyek a saját fegyveres erőire terjedtek ki.

Eszerint a Donyecki Népköztársaság június 16-án 2128 harcban elesett, valamint 8897 sebesült katonát regisztrált 2022 elejétől, a veszteségarány pedig az eredeti haderő közel 55 százalékának felel meg, amely a jelenleg fennálló körülményekre világít rá.

A brit hírszerzés szerint ebből arra következtethetünk, hogy az orosz és oroszbarát erők „rendkívüli mértékű lemorzsolódást szenvednek el a Donbászban”, a Donyecki Népköztársaság csapatai pedig elavult fegyverekkel és felszereléssel rendelkeznek.

Véleményük szerint a háború kimenetele szempontjából egyre kritikusabbá válik, hogy mindkét oldalon képesek-e tartalék egységeket létrehozni, majd a frontra telepíteni, miközben továbbra is heves harcok dúlnak Ukrajna keleti részén – írta az Independent.

Kiemelték, hogy Oroszország a szeverodonyecki terület bekerítésére készül, amelyet az északi Iziumon és a déli Popasznán keresztül tenne meg, emellett nagyszámú tartalék egységeket próbál telepíteni a Donbászba.