Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

BBC: Boris Johnson lemond a pártelnöki posztról, őszig marad miniszterelnök

Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2022. július 6-án. Johnsont saját kormányának több magas rangú tagja is távozásra kérte az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedõ belpolitikai botránysorozat miatt. MTI/AP/Frank Augstein
not image

Nagy Noel

2022. július 7. - 10:41

Elfogyott a levegő Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke körül, így a politikai vezetői napjai is meg vannak számolva.

Most pedig Chris Mason, a BBC újságírója számolt be arról, hogy Johnson a mai nap során le fog mondani a Konzervatív Párt elnöki posztjáról, miniszterelnökként pedig őszig fogja folytatni Nagy-Britannia vezetését.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Mason beszámolója szerint a konzervatívok nyáron fognak tisztújítást tartani, amelynek keretében új vezetőt fognak kijelölni a pártnak. Úgy tudni, az októberben esedékes Tory konferenciáig új miniszterelnököt is meg fognak nevezni.

Az elmúlt 24 órában gyakorlatilag biztossá vált, hogy összeomlik a brit kormány, miután az észak-írországi ügyekért felelős miniszter, Brandon Lewis is bejelentette a lemondását, őt pedig Michelle Donelan oktatási miniszter követte.

Caroline Johnson, a Konzervatív Párt társelnöke szintén bejelentette lemondását a pozíciójáról ma délelőtt. Brdiget Phillipson, a Munkáspárt árnyék oktatási minisztere kijelentette, hogy Johnsont le kell váltani, mert „nemzetközi nevetség tárgyává tette” Nagy-Britanniát.

Guy Opperman, nyugdíjügyekért felelős miniszter; George Freeman tudományos miniszter; Damian Hinds biztonsági miniszter; Helen Whately pénzügyminiszter; Simon Hart walesi ügyekért felelős miniszter; Chris Philp technológiai miniszter és James Cartlidge bírósági ügyekért felelős miniszter is lemondott, 50-re növelve ezzel a kormányból távozó miniszterek, vezető tisztviselők számát.

Boris Johnson az elmúlt hónapok során nagy politikai nyomás alatt volt, amelyet a koronavírus-járvány idejére lehet visszavezetni. Hatalmas botrány kerekedett abból, hogy amikor egész Nagy-Britannia a saját házába volt zárva, addig a kormány tagjai közösen buliztak.

Azt az időszakot túlélte Johnson kormánya, azonban nem örülhettek sokáig, ugyanis egy szexuális zaklatásos botrány robbant ki az egyik konzervatív parlamenti képviselő miatt, aki emiatt le is mondott.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Noa Hoffman, a brit The Sun bulvárlap újságírója robbantotta ki csütörtökön a hírt, miszerint Chris Pincher parlamenti képviselő lemondott, miután a Carlton privátklub egyik estéjén túl sokat ivott és „leégette magát saját maga és az emberei előtt” – ezt Pincher is megerősítette a lemondólevelében.

Mint kiderült azonban, ennél sokkal súlyosabb esetről van szó: Pincher részegen legalább két férfit fogdosott meg, köztük egyiket az ágyékon. A Johnson-kormány az esetet követően tájékoztatta a médiát, hogy Pincher „rosszul viselkedett”, de megtarthatja a munkáját képviselőként, mert elismerte hiábáját.

Ez azonban nagyon felháborította a konzervatívokat, ugyanis nem ez az első alkalom, hogy Pincher ellen szexuális zaklatás a vád, Boris Johnson viszont ennek ellenére jelölte ki a párt egyik fontos pozíciójába, ami a párton belüli etikai ügyekért felelős.

Napokon keresztül azt állították a Johnsonhoz hű Tory-k, hogy a miniszterelnöknek nem volt tudomása Pincher magatartásáról, amikor az etikai ügyekért felelős tisztviselőnek jelölte ki, ez a sztori azonban hétfőn teljesen összeomlott.

Hétfőn ugyanis kiderült, hogy Johnsonnak bizony tudomása volt arról, hogy Pincherre érkeztek panaszok, sőt, már akkor kapott a miniszterelnök információkat a „helytelen magatartásról”, amikor Pincher még 2019-20-ban a külügyminisztérium dolgozója volt.

Sir Simon McDonald, a külügyminisztérium korábbi vezető civil tisztviselője ezt követően kedden bejelentette, hogy informálta Johnsont Pincher viselkedéséről. A Downing Street ezt követően azt kezdte el kommunikálni, hogy Johnson valóban tudott erről, de elfelejtette, mi történt.

Johnson kedden beismerte, hogy nem volt jó döntés Pincher támogatása – az összeomlás azonban elkerülhetetlen volt. Rishi Sunak kancellár (Nagy-Britanniában ez a tisztség gazdasági ügyekért felel – szerk.) bejelentette, hogy lemond a posztjáról, 10 perccel ezt követően pedig Sajid Javid egészségügyi miniszter is lemondott.

Ezt követték az elmúlt 24 óra lemondásai és biztossá vált, hogy Johnson kormányának annyi. Ha lehet hinni a BBC értesüléseinek, akkor pedig az is biztossá vált, hogy miniszterelnökként is le fogják váltani, noha legkésőbb ősszel.

Részletek hamarosan…