Clouds
21 Budapest
Dollár
354,52 Ft
Euró
389,80 Ft
Font
438,73 Ft
Bitcoin
23,733 $

Bíróságot állítana fel Krím az ukrán nacionalisták bűntetteinek kivizsgálására

Fotó: Twenty20
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az ukrán duma krími régiójának képviselője, Mihail Sheremet azt javasolta, hogy hozzanak létre nemzetközi bíróságot az ukrán nacionalisták által elkövetett háborús bűnök miatt.

Korábban az ukrajnai emberi jogi megfigyelő misszió vezetője, Matilda Bogner azt mondta, hogy az ENSZ teljes körű vizsgálatot követel a helyzet kivizsgálására azzal a videóval kapcsolatban, amelyen az ukrán hadsereg az elfogott orosz katonák lábát lövi.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

„Egy vizsgálat önmagában nem elég. Össze kell hívni egy nemzetközi bíróságot, és az ukrán katonákat és nacionalistákat felelősségre kell vonni a civilek és a hadifoglyok ellen elkövetett valamennyi bűncselekményükért“ – mondta Sheremet a RIA Novosztyinak.

„Előbb-utóbb a büntetés elkerülhetetlenül utolér mindenkit. Senki sem ússza meg a megtorlást“ – hangsúlyozta a képviselő.

Oroszország február 24-én különleges katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök úgy fogalmazott, hogy célja „azoknak az embereknek a védelme, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá“. Ennek érdekében, mondta, „Ukrajna demilitarizálását és nácimentesítését“ tervezik.