Betegségre is utalhat, ha sokat izzadunk

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.július.22 - 19:54

A megterhelő fizikai munkán kívül akár kávétól vagy különböző betegségektől is izzadhatunk.

A verejtéket az izzadságmirigyek termelik, naponta akár 10 liternyit is veszíthetünk ezáltal testtérfogatunkból. Természetesen ennek a mennyisége nagyban függ a körülményektől is, nyáron például nagy melegben vagy edzés közben többet izzadunk.

A verejtékezés elsődleges feladata testünk túlhevülésének elkerülése, gyakori azonban, hogy nem fizikai megterhelés okozza az izzadást, hanem a háttérben lelki vagy fizikai panaszok húzódnak meg – írja az Egészség Kalauz portál.

A pubertás, valamint a menopauza időszakában, vagy akár születés előtt és után is sokkal izzadékonyabbá válhatunk, gyakran az érzelmek, mint például a stressz, az izgalom, a félelem vagy a harag idézi elő a verejtékezést.

Akut vagy krónikus betegségekre is utalhat a fokozott izzadás, önmagában azonban nem számít vezető tünetnek, ezért több lehetőséget is figyelembe kell venni a végső diagnózis felállításánál.

Gyakori az izzadás a pajzsmirigybetegségeknél, ekkor szívdobogásérzet, fogyás és légszomj is társulhat mellé, továbbá a cukorbetegeknél is előfordulhat, különösen, ha a vércukor szintjük túlságosan alacsony. Nagyon sok fertőző betegséget kísérhet izzadás, sokszor lázzal, illetve hidegrázással együtt jelentkezik.

A tudatmódosító szerektől is lehet izzadni, ám a koffein túladagolásának is lehet egyik mellékhatása a verejtékezés, ami viszont meglehetősen ritka, mivel az izzadást és egyéb tüneteket (például a remegést, reszketést, felgyorsult szívverést, idegességet és ingerlékenységet) csak nagy mennyiségű koffein rövid időn belül való elfogyasztásakor tapasztalhatunk meg. Ehhez legalább 500 mg-nyi koffein szükséges, ami nagyjából 5-6 erős presszókávénak felel meg.

testszagot sok dolog befolyásolhatja, például a bőrünkön található baktériumflóra, a genetikai örökségünk, az életmódunk, a nem vagy az életkor. Emellett azonban néhány gyógyszer és étel is megváltoztathatja a testszagunkat. Vannak olyan ritka betegségek, melyek hatására a testszag nagyon megváltozhat, például a trimethylaminuria nevű anyagcsere-betegség miatt akár igen erős halszaga, esetenként rothadásra emlékeztető testszaga lehet az érintettnek. A súlyos, előrehaladott, krónikus vese- vagy májbetegségek, illetve a cukorbetegség is megváltoztathatja a testszagot (illetve a szájszagot) – írta a lap.