Berlinben betiltják az orosz és ukrán zászlók használatát a győzelem napján

Fotó: Unsplash/Vladyslav Melnyk

Szabó Kata

2022. május 8. - 12:24

Egyes helyszínek a háborút elítélő, és az azt támogató csoportoknak is közkedvelt gyülekezőhelyei lehetnek.

A berlini hatóságok megtiltották az orosz és ukrán zászlók kitűzését a város emlékműveire, hogy azok még véletlenül se szítsanak feszültséget a második világháború befejezésének 77. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken.

A berlini rendőrség közleménye szerint az ukrajnai háború fényében fontos a méltóságteljes megemlékezés, mint ahogy az is, hogy az emlékműveket tiszteletben tartsák az emberek, de nem szabad, hogy az összejövetelek konfliktusokba vagy vitákba torkolljanak Berlinben.

A nácik második világháborús veresége után Berlin-szerte emlékműveket állítottak az elesett szovjet katonák emlékére, néhány ilyen emlékmű pedig vélhetően kedvelt gyülekezőhelye lesz azoknak, akik elítélik, és azoknak is, akik helyeslik az ukrajnai háborút.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az orosz és az ukrán zászlók kitűzése mellett az emlékművek közelében tilos lesz a katonai indulók, illetve zenék hallgatása is.

Berlin rendőrfőnöke hangsúlyozta, amennyiben a megemlékezéseket egyes személyek megzavarják, velük szemben azonnali intézkedéseket foganatosítanak, függetlenül attól, hogy a háborút elítélő, vagy épp azt támogató emberekről van-e szó, írja a Politico.